Ga naar inhoud
Home Blog 5 punten om op te letten bij woningsplitsing

5 punten om op te letten bij woningsplitsing

Wanneer u van plan bent om uw woning te splitsen in meerdere woningen voor verhuur of verkoop, moet u rekening houden met een aantal belangrijke zaken. U kunt niet zomaar zonder vergunning of inschakelen van notaris uw woning splitsen. Om niet voor verrassingen komen te staan, hebben wij de vijf belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

1: Wat houdt woningsplitsing precies in?

Met het splitsen van een woning maakt u van een bestaande woning meerdere zelfstandige woningen. U heeft bijvoorbeeld een nieuwe woning gekocht, maar deze is te groot. Nadat u de woning gesplitst hebt tot meerdere woningen, kunt u met de huuropbrengsten uw maandlasten verlagen. Of u heeft een pand gekocht, wat u wilt gaan verhuren aan studenten. Dan moet de woning ook gesplitst worden in meerdere verhuurbare appartementen.

2: Bouwkundig of kadastraal splitsen

Bent u van plan om uw woning te splitsen in appartementen voor de verhuur? Dat heet bouwkundig spitsen. Hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig. Om voor deze vergunning in aanmerking te komen moet de woning aan een aantal eisen voldoen, namelijk:

  • Er moeten vluchtvoorzieningen aanwezig zijn.
  • Het pand moet voorzien zijn van brand- en rookmelders.
  • De woning moet voldoen aan gestelde geluidwerende maatregelen.
  • De woning moet voldoen aan badkamer en sanitair voorzieningen.

Gaat u na de verbouwing de zelfstandige appartementen individueel verkopen? Dan spreken we over een kadastrale splitsing. De vergunning wordt verstrekt door de gemeente en daarna kadastraal vastgelegd. Iedere woning krijgt een eigen perceelnummer en een definitieve grens. Deze vorm van splitsen kent andere eisen en voorwaarden. De woning moet voorzien zijn van:

  • eigen badkamer en sanitair
  • eigen keuken
  • eigen huisnummer
  • eigen voordeur, deze mag uitkomen in een centrale hal of trappenhuis.

3: Buitenruimte

Voor beide vormen van splitsen is een eigen buitenruimte niet verplicht. Uiteraard is het creëren van een balkon, tuin of buitenplaats wel waardetoevoeging verhogend, maar dit is uw eigen keuze. Mocht er voldoende ruimte zijn voor een buitenplaats, hoe klein ook, dan is het zeer aan te raden.

4: Bouwkundige kosten

De kosten voor een verbouwing kunnen hoog oplopen. U dient de nodige kostbare vergunningen aan te vragen. Verder moet u rekening houding met de kosten voor een notaris. Hij zal zorgen voor een juridische afwikkeling bij het registreren van de appartementen. Hij maakt een splitsingsakte op en laat deze tekenen bij het kadaster. Wanneer dit geregeld is, kunnen de appartementen worden verkocht.

5. Mag je altijd een woning splitsen?

Helaas mag niet iedere woning gesplitst worden. Dit hangt vooral af van het beleid van de gemeente waar de woning staat. Indien de vergunning wordt afgewezen, is er helaas niets meer mogelijk. Daarom is het verstandig vooraf onderzoek te doen bij de gemeente of daar woningen gesplitst mogen worden. Dat kan van gemeente tot gemeente verschillen. Geen vergunning, maar wel splitsen? Dat is illegaal en strafbaar.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande blog vragen omtrent woningsplitsing? Of bent u zelf van plan om een woning te splitsen en wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Neem dan gerust contact met ons op.