Bouwkundig probleem: oorzaken en oplossingen
Na verloop van tijd kunnen er bij uw woning bouwkundige problemen naar voren komen. Natuurlijk wilt u dat altijd zien te voorkomen, maar dat lukt jammer genoeg niet altijd. Welke problemen kunnen zich voor doen bij uw woning? En nog belangrijker, hoe kunt u deze weer oplossen? We hebben de drie meest voorkomende bouwkundige problemen voor u op een rijtje gezet.
Bouwkundig probleem 1: vocht
De eerste die vaak voor komt in ons natte Nederland is vocht. Wanneer u vochtproblemen heeft in uw woning, dan ziet u dat o.a. aan de vorming van zwarte schimmelplekken op de muren, het plafond of de vloer of verf wat afbladdert. Er zijn verschillende manieren waarop vocht in de woning kan ontstaan. Bijvoorbeeld door optrekkend vocht uit de grond wat langs de fundering en muren omhoog komt, doorslaand vocht doordat de regen altijd op die kant van het huis slaat of een lekkage.
Om te weten waar het vochtprobleem precies vandaan komt, is het goed om een vochtonderzoek te laten uitvoeren. Aan de hand van een grondige inspectie ontdekt u wat de bron is van het vocht én wat u ertegen kunt doen.
Bouwkundig probleem 2: scheuren in metselwerk
Een ander veelvoorkomend bouwkundig probleem, zijn scheuren die ontstaan in het metselwerk. De technische verklaring voor het ontstaan van scheuren, is dat de trekspanning op het metselwerk te groot is. Oftewel, er zit teveel druk op de muur. Vaak zie je dat bij woningen die langzaam aan het verzakken zijn. In de loop van de tijd ontstaan er eerst kleine scheuren, die langzaam maar zeker steeds groter worden.
Buiten het feit dat scheuren in het metselwerk er niet mooi uit zien, kan het ook nog allerlei andere problemen opleveren. Bijvoorbeeld vochtproblemen, doordat regen de muur binnendringt door de scheur, isolatie dat niet meer goed zijn werk kan doen en het kan u het gevoel geven dat uw woning niet meer zo veilig is.
Het is belangrijk om scheuren goed in de gaten te houden. Stabiele scheuren worden niet groter, maar instabiele scheuren juist wel. Mochten de problemen groter worden, schakel dan een professional in om de scheuren te onderzoeken en om de oorzaak te verhelpen.
Bouwkundig probleem 3: slechte isolatie
Nieuwbouwwoningen worden vanaf de bouw al direct goed geïsoleerd. Een belangrijk onderdeel om een duurzaam huis te creëren waarbij de energiekosten laag kunnen blijven. Maar vooral bij oudere huizen kan het voorkomen dat de isolatie (nog) niet helemaal op orde is.
Hoe merkt u dat de isolatie verbeterd kan worden? Bijvoorbeeld doordat er vochtproblemen ontstaan in de vloer. Dat kunnen o.a. schimmelplekken zijn in een houten vloer of betonrot in een betonnen vloer. Zijn er koude muren in huis of tocht het in huis? Dan is de spouwmuur wellicht niet geïsoleerd.
Met een thermografisch onderzoek kan precies onderzocht worden hoe uw woning is geïsoleerd. Aan de hand van gedetailleerd onderzoek wordt bekeken wat de staat is van uw woning op het gebied van isolatie. Op welke punten kan dit nog verbeterd worden en hoe kunt dat het beste oppakken?
Bouwkundig onderzoek
Uiteraard zit u nooit op dit soort problemen te wachten, maar als u op het punt staat om een woning te kopen, dan wilt u zeker weten of er bouwkundige problemen zijn. Laat daarom altijd een bouwkundig onderzoek uitvoeren, voordat u definitief een handtekening zet onder een koopcontract. Zo weet u waar u aan toe bent én kunt u gelijk actie ondernemen om erger te voorkomen.