Groot verschil tussen huis met laag of hoog energielabel
Huizen met een laag energielabel steeds moeilijker te verkopen
Het verschil in verkoopprijs tussen huizen met een laag of een hoog energielabel neemt toe. De sterk gestegen energiekosten maken huizen met een laag energielabel namelijk moeilijker verkoopbaar. Duurzame woningen worden nu juist aantrekkelijker. Dit meldt makelaarsvereniging NVM, die de prijsverschillen onderzocht.
Een woning met energielabel C bijvoorbeeld, brengt gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G, het laagste label. De labels lopen van A++++ (de woning is dan energieneutraal of zelfs energieleverend) tot G voor woningen met een zeer hoog energieverbruik.
Verschil woningwaarde erg groot
In juli 2022 bracht een onderzoek van Branbay naar voren dat hoe duurzamer een woning is, hoe hoger de verkoopwaarde. Elk stapje hoger van het energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Branbay voerde deze analyse onlangs opnieuw uit, met een aangescherpte methodiek. De analyse nam de transacties mee die gelinkt zijn aan een NTA 8800 energie-inspectie. Daardoor kon men voor het eerst label A en de categorie daarboven (A+ tot en met A++++) onderscheiden.
De nieuwste analyse toont aan dat de meerwaarde van een hoger energielabel alleen maar toenam. Op dit moment brengt een woning met label C gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Met de huidige gemiddelde woningprijs gaat het dan al snel om zo’n 50.000 euro.
Waardevermindering wordt alleen maar groter
De groei van het aanbod op de huidige woonmarkt, leidt tot meer concurrentie tussen de te koop staande woningen. Daarbij zijn de sterk gestegen energiekosten een steeds belangrijkere overweging bij het kopen van een huis. De meerwaarde van een beter label is daardoor de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. Dat is duidelijk te zien in onderstaande grafiek. Het toont over de afgelopen twee jaar hoeveel de gemiddelde waardestijging door een hoger energielabel precies bedroeg.
De grootste stijging zien we bij de sprong van label G naar C. Dit verschil was in 2021 al zo’n 8%, maar groeide in 2022 naar bijna 12%. Ook de sprong van label E naar B laat een forse stijging zien, naar 10% in het derde kwartaal van 2022.
We zien dat de meerwaarde van de sprong van C naar A wat stabieler is, rond de 5,5%. Deze woningen werden dus wel meer waard, in de krappe woningmarkt met snel stijgende prijzen. Maar het waardeverschil loopt pas op sinds het derde kwartaal van 2022, een periode waarin het woningaanbod steeg en de huizenprijzen wat daalden.
Laat het energielabel van jouw huis controleren
Een energielabel is verplicht, daarnaast beïnvloedt het de woningwaarde. Onderzoek van de Universiteit van Tilburg toont aan dat een woning met een hoger energielabel in waarde stijgt. Een huis met energielabel A wisselt gemiddeld voor 14.000 euro meer van eigenaar dan een huis met energielabel D. Woningen met label A kunnen zelfs nog 7.000 euro meer opleveren. Bij een huurwoning is het mogelijk om extra huurpunten te krijgen met een hoger energielabel.
Daarnaast verkoop of verhuur je een woning makkelijker met een hoog energielabel. Dat zit zo: een energiezuinige woning – met bijvoorbeeld goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en eventueel zonnepanelen – betekent een lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en meer wooncomfort. Drie dingen die potentiële kopers of huurders aantrekkelijk vinden.
De voordelen van een energielabel
Genoeg redenen dus, om een energielabel aan te vragen. Bij Keuringsdienst voor Wonen regel je het makkelijk en snel en profiteer je van de volgende voordelen:
- Verkoop je huis sneller en voor een hogere prijs met een hoog energielabel.
- Onze energieadviseurs zijn EPA-U en EPA-W gediplomeerd.
- Je voorkomt een boete van maximaal € 340,-.
- We geven je graag advies op maat over energiezuinigheid.
- Spoedaanvraag mogelijk: we leveren het label dan binnen 24 uur!