Kelder ventileren: wat kunt u zelf doen?
De luchtvochtigheid in een kelder kan al gauw stijgen naar 100%. Schimmels, condens en corrosie gedijen goed in een vochtige kelder, met alle gevolgen van dien. U kunt te maken krijgen met houtrot, betonrot en schimmelproductie. Er zijn zelf een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat de kelder droog blijft. Door onder andere de kelder goed te ventileren, voorkomt u een hoop narigheid. Hoe u dat het beste zelf kunt doen leggen we uit aan de hand van onderstaande blog.
Het is allereerst belangrijk dat u weet waar het vocht vandaan komt. Is het ernstig en sijpelt het uit de muren of is het optrekkend vocht uit de grond? In beide gevallen zal alleen een ventilatiesysteem niet voldoende zijn. U zult moeten nagaan wat de oorzaak is, dat oplossen, het probleem verhelpen en dan alsnog gaan kijken naar een kelderventilatiesysteem om de ruimte in de toekomst vochtvrij en droog te houden.
Binnen of buitenlucht, beide geen oplossing
Het klinkt voor u misschien logisch: bij vocht een raam openzetten, dan droogt het vanzelf. Helaas werkt dat niet altijd zo. Natuurlijke verluchting is alleen afdoende wanneer er zich geen vochtproblemen voordoen in de kelder. Is er al schimmelvorming of een ander vochtprobleem, dan zal er meer voor nodig zijn. De relatieve luchtvochtigheid bedraagt namelijk gemiddeld zo’n 80%. Daarbij komt dat de temperatuurschommelingen buiten ook niet bevorderlijk zijn voor het drogen van een vochtige kelder. Wanneer de temperaturen in de winter tot onder het vriespunt kunnen zakken en in de zomer de temperatuur hetzelfde kan zijn als in de kelder, is de kans op problemen groot. In de winter zorgt de temperatuur namelijk voor zoutkristallisatie en in de zomer voor een hoger vochtpercentage en dus een grote kans op schimmels en andere vochtproblemen.
Wat dan wel?
Een gedegen ventilatiesysteem is dé oplossing. Vooral bij ernstige vochtproblemen. Het is belangrijk dat bij een goede kelderventilatie het vochtigheidsgehalte van de toegevoerde lucht lager is dan de luchtvochtigheid in de kelder zelf. Anders heeft ventileren geen zin. Een mechanisch ventilatiesysteem reguleert de vocht toe- en afvoer. Deze vorm van ventilatie werkt continue. Hiervoor is aparte toevoer en afvoer van lucht nodig. Er bestaan ook mechanische ventilatiesystemen met een vochtsensor. Deze zal het ventilatiesysteem hoger laten draaien op het moment dat er meer vocht gemeten wordt zoals bijvoorbeeld in de winter.
De afvoer naar buiten
Het mechanische ventilatiesysteem dat in de kelder wordt geplaatst, heeft een afvoer naar buiten door de kelderwand of het gaat naar boven en wordt afgevoerd via de buitenmuur. Dit ventilatiesysteem noemen we type C of D. Voor afvoer via de vloer wordt gekozen wanneer het grondwaterniveau erg hoog is. U kunt de afvoer naar buiten realiseren door verluchtingsschachten aan te brengen. Deze kunt u alleen gebruiken wanneer het grondwaterniveau niet te hoog is. Let u wel op met instromend regenwater. Is het grondwaterniveau te hoog, dan moet u opletten welke verluchtingsschacht u gebruikt. In ieder geval eentje die aan de onderkant dicht is.
Gaat de luchtafvoer via de vloer naar buiten, dan zal hij doorgevoerd worden naar de gelijkvloerse verdieping en via de buitenmuur afgevoerd worden.
Luchttoevoer laag of hoog
Er bestaan ventilatiesystemen die de luchttoevoer ook van hoger halen via een verluchtingsschacht. Lucht toevoeren via vloer en de buitenmuur kan ook een optie zijn. Echter vlak boven de grond is de lucht in de winter een paar graden lager waardoor de warmteterugwinning lager zal zijn. Bovendien vereist het systeem meer onderhoud vanwege stof.
Keuringsdienst voor Wonen
Heeft u last van vocht in uw kelder en wilt u weten hoe u dit kunt bestrijden of voorkomen? Keuringsdienst voor Wonen kan u daarbij helpen. Neem contact met ons op via telefoonnummer 085-0160440 of via e-mail info@keuringsdienstvoorwonen.nl