Ga naar inhoud
Home Blog Ontdek het energielabel van uw woning
Ontdek het energielabel van uw woning

Ontdek het energielabel van uw woning

Het energielabel van uw woning staat misschien niet bovenaan uw prioriteitenlijst. Heel begrijpelijk, maar vergeet het geen aandacht te geven. Met een hoog energielabel schiet de waarde van uw woning namelijk omhoog. Het scheelt ook nog eens veel kosten. Maar welk energielabel heeft uw woning op dit moment? En hoe kunt u dit verbeteren? Dat leest u in deze blog.

Welke energielabels zijn er?

Op het energielabel staat een bepaalde klasse. Hierbij lopen de energieklassen van A tot en met G. Hoe hoger het label, hoe energiezuiniger een woning is. Staat er op uw label een G? Dan verbruikt u veel energie en gaat er veel warmte verloren. Uw wooncomfort gaat hierdoor achteruit, maar vergeet ook niet dat er iedere maand een onnodig hoge energierekening op de mat valt.
Woningen met energielabel A zijn zeer goed geïsoleerd en energiezuinig. Dat bespaart op de lange termijn veel energiekosten.

Energielabel opvragen

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en gebouwen is een energielabel verplicht. Deze regel geldt sinds 1 januari 2021. Alleen gediplomeerde energieadviseurs (EPA-U & EPA-W) mogen energielabels opstellen. We begrijpen dat u nieuwsgierig bent naar het energielabel van uw huidige of toekomstige huis. Daarom kunt u in de tussentijd een schatting van het energielabel opvragen. Hiermee krijgt u alvast een indicatie van hoe energiezuinig uw woning is. 

Hoe hoger, hoe beter

Blijkt het energielabel van uw woning lager te zijn dan klasse A? Dan zijn er altijd verbeterpunten mogelijk. Voor een energielabel geldt: hoe hoger, hoe beter. Een hoog energielabel is in veel gevallen voordelig.

Betere woningverkoop

Gaat u uw woning verkopen, dan ben u verplicht om het energielabel te registreren. Zo weten potentiële kopers wat ze in de toekomst aan energiekosten kwijt zijn.
Oude huizen zijn vaak niet goed geïsoleerd. Ook gevelisolatie of dubbel glas is bij dit type woningen zeldzaam. Het lage energielabel dat vervolgens wordt toegekend, betekent niet alleen dat toekomstige huiseigenaren hoge energiekosten zullen hebben. Het verlaagt ook de waarde van de woning.

Door te zorgen voor betere isolatie en dubbelglas gaat de woningwaarde flink omhoog. Zo kunt u gerust een hogere verkoopprijs vragen. Het is de investering dus zeker waard. Vergeet ook niet dat het wooncomfort er flink op vooruit gaat. Dat vinden potentiële kopers erg aantrekkelijk en dus zal de woningverkoop gemakkelijker gaan. Bovendien zal men in de toekomst steeds vaker de aandacht leggen op duurzame woningen met een hoog energielabel.

Minder kosten en meer comfort

De meeste aanpassingen om uw woning energiezuiniger te maken kosten geld. Maar een woning met label F of G aanpakken is natuurlijk veel duurder dan een woning met label B. Laat u vooral niet afschrikken door het kostenplaatje. Uiteindelijk betalen de kosten zich terug in een lagere energierekening. Bovendien gaat uw wooncomfort er een stuk op vooruit. Door goede isolatie blijft het in de winter lekker warm binnen. Tijdens de zomermaanden geniet u van een koeler huis. Woont u aan een drukke weg? Met dubbel glas creëert u thuis een oase van rust én het isoleert beter dan enkel glas.

Energielabel regelen binnen 3 dagen

Er zijn dus genoeg redenen om eens na te gaan welk energielabel uw woning heeft. Ga vervolgens op onderzoek uit hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken om zo het label te upgraden. Staat uw woning binnenkort te koop? Of heeft u uw droomhuis op het oog? Regel dan alvast het verplichte energielabel. Dat kan bij Keuringsdienst voor Wonen gemakkelijk en snel. Zo voorkomen we dat u een boete krijgt van 340 euro.

Maak binnen 3 dagen gemakkelijk online een afspraak door het contactformulier in te vullen. Bij vragen mag u gerust contact met ons opnemen of bellen naar 085 – 016 04 40.