Ga naar inhoud
Home Blog Oplevering nieuwbouwwoning: houd rekening met deze 5 zaken!
Oplevering Nieuwbouwwoning

Oplevering nieuwbouwwoning: houd rekening met deze 5 zaken!

Gefeliciteerd! Je hebt gekozen voor een nieuwbouwproject – en daarmee een moderne, energiezuinige woning met goede isolatie. Geheel volgens de nieuwste richtlijnen. Echter, er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij de oplevering van jouw nieuwbouwwoning. 

De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning

De grootste voordelen van een nieuwbouwwoning zijn: de energiezuinigheid, goede isolatie en de moderne voorzieningen en ontwerpen. Dit maakt het onder velen populair om de keuze te maken voor een nieuwbouwwoning. Nadelig is echter, ten opzichte van het kopen van een bestaande woning, dat je nog niet door het fysieke huis heen kunt lopen om de ruimte aan te voelen. Je maakt je besluit dus op basis van plattegronden en tekeningen.

Om deze reden is de opleveringskeuring en eventuele voorschouw des te belangrijk. In deze blog zetten we 5 zaken op een rij, waarmee je rekening dient te houden bij de oplevering van jouw nieuwbouwwoning.

De voorschouw bij een nieuwbouwproject

Voorschouw betekenis

Wanneer de oplevering in zicht komt, wordt in veel gevallen een zogenaamde voorschouw georganiseerd. Ook wel vooroplevering genoemd. Een voorschouw is een informele inspectie van de woning voordat deze officieel wordt opgeleverd. Tijdens de voorschouw kun je fysiek de woning betreden, om alvast een gevoel bij de woning te krijgen, inspiratie op te doen en eventuele gebreken te noteren.

Belangrijk tijdens de voorschouw

Tijdens de voorschouw krijg je mogelijk een formulier mee, waarop je eventuele gebreken kunt invullen. Het kan zijn dat de bouwers al op de hoogte zijn van deze gebreken, maar er simpelweg nog niet aan toegekomen zijn om deze op te lossen. Aan de andere kant komt het ook voor dat de genoemde gebreken uiteindelijk niet verholpen zijn bij de oplevering, of dat er zich nog nieuwe complicaties aandoen tussen de voorschouw en de daadwerkelijke oplevering.

Let op: de voorschouw is niet wettelijk verplicht en heeft geen juridische status. Zie het als een service van de projectontwikkelaar.

Oplevering van de nieuwbouwwoning

Jij wordt officieel de eigenaar van de nieuwbouwwoning nadat je de transport- en hypotheekakte hebt getekend. Dit gebeurt meestal voordat je de sleutel hebt gekregen en zelfs al voordat je de woning hebt kunnen bekijken.

Omdat je de woning nog niet hebt kunnen bekijken voordat je ervoor betaalt, krijg je het recht om de woning te inspecteren tijdens de oplevering. Tijdens de opleveringskeuring geef je de gebreken aan en controleer je of alle afspraken zijn nagekomen. Vervolgens maak je samen met de ontwikkelaar een zogenaamd proces-verbaal op. In dit rapport staan eventuele gebreken, waarvoor de ontwikkelaar drie maanden de tijd heeft om ze op te lossen.

Juridisch gezien heb je maar één moment de kans om gebreken kenbaar te maken. Wij raden daarom altijd aan om tijdens de opleveringskeuring van een nieuwbouwhuis een specialist mee te nemen. Onze bouwkundig inspecteurs weten precies waar zij op moeten letten en kunnen je zo een hoop kosten en stress besparen.

 

Oplevering Nieuwbouwproject

Checklist voor de oplevering van het huis

Onze bouwkundig inspecteur hanteert een checklist van vijf punten waarmee hij, samen met jou, de woning controleert.

1. Uitvoering van het meer- of minderwerk

Met meer- en minderwerk worden alle veranderingen bedoeld die niet in het oorspronkelijke bouwplan stonden. Bij meerwerk kun je denken aan luxere badkamer elementen die niet in het oorspronkelijk plan stonden, maar je wel graag wil laten opnemen. Bij minderwerk wordt het tegenovergestelde bedoeld, waarbij je de ontwikkelaar vraagt om bepaalde onderdelen achterwege te laten voor een minderprijs.

De bouwkundig inspecteur bekijkt de lijst van meer- of minderwerk en controleert of de afspraken zijn nagekomen en hoe de uitwerking gedaan is.

2. Gebreken tijdens de voorschouw

Wanneer je tijdens de voorschouw een lijst van gebreken hebt vastgelegd, is het verstandig om deze lijst tijdens de oplevering mee te nemen. Samen met de bouwkundig inspecteur kun je al deze punten afgaan, om te controleren of de gebreken ook daadwerkelijk verholpen zijn.

3. Technische gebreken tijdens oplevering

Bij technische gebreken kun je denken aan een lekkende kraan, een vergeten deurklink of een defect stopcontact. Maar het gaat ook om grotere gebreken, zoals het vergeten in te bouwen van een doucheputje of het feit dat de woning niet waterpas is. De bouwkundig inspecteur heeft een lijst met mogelijke technische gebreken bij zich, die hij samen met jou één voor één doorloopt.

4. Schoonmaak van de nieuwbouwwoning

Bij de meeste nieuwbouwwoningen wordt een bezemschone oplevering beloofd. Dit betekent helaas niet dat het huis brandschoon is en je de vloer er meteen in kan leggen. Het is een ruim begrip en daarom voor interpretatie vatbaar.

Wat bezemschoon over het algemeen inhoudt, is dat de inbouwapparatuur en sanitair schoon is, lijmresten verwijderd zijn en de vloeren geveegd zijn. Een specialist kan jou hierin bijstaan en de discussie aangaan betreft de schoonmaak van de woning.

5. Afwerking en/of beschadigingen

Grote beschadigingen, zoals een gat in de muur of een afgebroken stuk keukenblad, zullen het eerste zijn wat je opvalt. Maar vergeet niet de details, zoals kleine beschadigingen aan deuren, sanitair en het plafond.

De afwerking van een woning is, net als de schoonmaak, voor interpretatie vatbaar. Wat de koper als onvoldoende beschouwt, kan voor een ontwikkelaar als ruimte voldoende worden gezien. Een specialist kan ook hierin bemiddelen en zal objectief naar de afwerking kijken.

Waarom kiezen voor Keuringsdienst voor Wonen?

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden bij de oplevering van een nieuwbouwhuis. Ontdek je na de oplevering nog een gebrek aan de woning? Dan ben je afhankelijk van de goedheid van de projectontwikkelaar. Deze is dan namelijk niet meer verplicht om deze fouten alsnog recht te zetten.

Keuringsdienst voor Wonen is hét bouwkundig adviesbureau in de regio Noord-Holland, Zuid Holland en Utrecht. Bij ons kun je onder andere terecht voor een bouwkundige keuring van jouw nieuwbouwwoning, zodat je zorgeloos kunt genieten van je nieuwe woning. Onze specialisten helpen jou verder.

Neem snel contact met ons op voor de mogelijkheden.