Ga naar inhoud
Home Blog Oplevering nieuwbouwwoning: houd rekening met deze 5 zaken!
Oplevering Nieuwbouwwoning

Oplevering nieuwbouwwoning: houd rekening met deze 5 zaken!

U heeft besloten een nieuwbouwwoning te kopen, of u heeft zich ingeschreven voor een nieuwbouwproject. Een geweldige keuze! U bent dan namelijk verzekerd van een moderne, energiezuinige woning met een goede isolatie, conform de laatste richtlijnen.

Nadelig is echter, ten opzichte van het kopen van een bestaande woning, dat u nog niet door het fysieke huis heen kunt lopen om de ruimte aan te voelen. U heeft uw besluit genomen op basis van plattegronden en tekeningen. Om deze reden is de opleveringskeuring en eventuele voorschouw des te belangrijk. In deze blog zetten we 5 zaken op een rij waarmee u rekening dient te houden bij de oplevering van een nieuwbouwwoning.

Eventuele voorschouw bij een nieuwbouwproject

Wanneer de oplevering in zicht komt, wordt in veel gevallen een zogenaamde voorschouw georganiseerd. Ook wel vooroplevering genoemd. Tijdens de voorschouw kunt u fysiek de woning betreden, om alvast een gevoel bij de woning te krijgen en inspiratie voor de inrichting op te doen.

Tijdens de voorschouw krijgt u mogelijk een formulier mee, waarop u eventuele gebreken kunt invullen. Het kan zijn dat de bouwers al op de hoogte zijn van deze gebreken, maar er simpelweg nog niet aan toegekomen zijn om deze op te lossen. Aan de andere kant komt het ook voor dat de genoemde gebreken uiteindelijk niet verholpen zijn bij de oplevering, of dat er zich nog nieuwe complicaties aandoen tussen de voorschouw en de daadwerkelijke oplevering.

De voorschouw is niet wettelijk verplicht en u kunt hier dus ook geen juridische status aan verlenen. Zie het als een service die de projectontwikkelaar u biedt.

Oplevering van de nieuwbouwwoning

Wanneer u de transport- en hypotheekakte heeft getekend bent u de officiële eigenaar van de nieuwbouwwoning. Dit vindt in de meeste gevallen al plaats voordat u de sleutel hebt gekregen en zelfs al voordat u de woning heeft kunnen bekijken.

Omdat u de woning nog niet heeft kunnen bekijken voordat u ervoor betaalt, krijgt u het recht om de woning te inspecteren tijdens de oplevering. U geeft de gebreken aan en controleert of alle afspraken zijn nagekomen. Vervolgens maakt u samen met de ontwikkelaar een zogenaamd proces-verbaal op. In dit rapport staan eventuele gebreken, waarvoor de ontwikkelaar drie maanden de tijd heeft om ze op te lossen. U en de ontwikkelaar ondertekenen beiden het rapport en de woning is van u.

U heeft juridisch gezien dus maar op één moment de kans om gebreken kenbaar te maken. Wij raden daarom ten alle tijden aan om een specialist mee te nemen tijdens de opleveringskeuring van een nieuwbouwhuis. Onze bouwkundig inspecteurs weten precies waar zij op moeten letten bij de oplevering van een nieuwbouwwoning en kunnen u zo voor een hoop kosten behoeden. Daarnaast is het voor u een geruststellend idee dat een specialist voor u met de ontwikkelaar in discussie kan gaan over mogelijke onenigheden.

Oplevering Nieuwbouwproject

Checklist om het nieuwbouwhuis te controleren

De bouwkundig inspecteur hanteert een checklist van vijf punten waarmee hij, samen met u, de woning controleert.

1. Uitvoering van het meer- of minderwerk

Met meer- en minderwerk worden alle veranderingen bedoeld die niet in het oorspronkelijke bouwplan stonden. Bij meerwerk kunt u denken aan luxere badkamer elementen die niet in het oorspronkelijk plan stonden, maar u wel graag wilt laten opnemen. Bij minderwerk wordt het tegenovergestelde bedoeld, waarbij u de ontwikkelaar vraagt om bepaalde onderdelen achterwege te laten voor een minderprijs.

De bouwkundig inspecteur bekijkt de lijst van meer- of minderwerk en controleert of de afspraken zijn nagekomen en hoe de uitwerking gedaan is.

2. Gebreken tijdens de voorschouw

Wanneer u tijdens de voorschouw een lijst van gebreken heeft vast kunnen stellen, is het verstandig om deze lijst tijdens de oplevering mee te nemen. Samen met de bouwkundig inspecteur kunt u al deze punten afgaan, om te controleren of de gebreken ook daadwerkelijk verholpen zijn.

3. Technische gebreken tijdens oplevering

Bij technische gebreken kunt u denken aan een lekkende kraan, een vergeten deurklink of een defect stopcontact. Maar het gaat ook om grotere gebreken, zoals het vergeten in te bouwen van een doucheputje of het feit dat de woning niet waterpas is. De bouwkundig inspecteur heeft een lijst met mogelijke technische gebreken bij zich, die hij samen met u één voor één doorloopt.

4. Schoonmaak van de nieuwbouwwoning

Bij de meeste nieuwbouwwoningen wordt een bezemschone oplevering beloofd. Dit betekent helaas niet dat het huis brandschoon is en u de vloer er meteen in kan leggen. Het is een ruim begrip en daarom voor interpretatie vatbaar.

Wat bezemschoon over het algemeen inhoudt, is dat de inbouwapparatuur en sanitair schoon is, lijmresten verwijderd zijn en de vloeren geveegd zijn. Een specialist kan u hierin bijstaan en de discussie aangaan betreft de schoonmaak van de woning.

5. Afwerking en/of beschadigingen

Grote beschadigingen, zoals een gat in de muur of een afgebroken stuk keukenblad, zullen u snel opvallen. Maar vergeet niet de details, zoals kleine beschadigingen aan deuren, sanitair en het plafond.

De afwerking van een woning is, net als de schoonmaak, voor interpretatie vatbaar. Wat de koper als onvoldoende beschouwt, kan voor een ontwikkelaar als ruimte voldoende worden gezien. Een specialist kan ook hierin bemiddelen en zal objectief naar de afwerking kijken.

Bouwkundig adviesbureau

Zoals u ziet, zijn er veel zaken om rekening mee te houden bij de oplevering van een nieuwbouwhuis. Wanneer u na de oplevering nog een gebrek aan de woning tegenkomt, bent u overgeleverd aan de goedheid van de projectontwikkelaar. Deze is dan namelijk niet meer verplicht om deze fouten alsnog recht te zetten.

Keuringsdienst voor Wonen is hét bouwkundig adviesbureau in de regio Noord-Holland, Zuid Holland en Utrecht. Bij ons kunt u onder andere terecht voor een bouwkundige keuring van uw nieuwbouwwoning, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw nieuwe woning. Neem dus snel contact met ons op voor de mogelijkheden.