Problemen met webtool definitief energielabel
De webtool voor de aanvraag van een definitief energielabel (nodig bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning) heeft te maken met kinderziektes. Bouwend Nederland meldt dat één van de knelpunten is dat de verkoper zijn woning niet in de webtool vindt. Het is dan niet mogelijk om een definitief energielabel te registeren. Vooral bij nieuwbouwwoningen blijkt dit probleem veel voor te komen.
Ongeveer vijf miljoen huiseigenaren kregen in januari of februari een voorlopig energielabel toegestuurd van de Rijksoverheid. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het voorlopige energielabel geeft slechts een indicatie van de energiezuinigheid van een huis. Voor verkoop/verhuur is een definitief energielabel verplicht (www.energielabelvoorwoningen.nl). Sinds 1 januari 2015 staat er een boete van maximaal 405 euro op verkoop of verhuur zonder energielabel.
Bouwend Nederland meldt dat bouwbedrijven aan kopers kunnen aangeven dat hun nieuwbouwwoning een voorlopig energielabel A heeft. De kopers kunnen dit controleren aan de hand van de verkoopbrochure: de EPC (energieprestatie-coëfficiënt) is 0,8 of lager. Als de webtool niet naar behoren werkt kan een bouwbedrijf geen definitief energielabel overhandigen. Wel kan het bouwbedrijf bij de oplevering op 10 punten de benodigde informatie verstrekken waarmee de koper over enkele weken of maanden, als de webtool wel werkt, alsnog een definitief energielabel aan kan vragen.
BRON: vastgoedactueel.nl