Ventilatie woning: hoe onderhoud ik mijn ventilatiesysteem?
Het grootste deel van ons leven brengen we binnen door. In ons eigen huis, op ons werk of bij een sportvereniging; ieder gebouw heeft een ventilatiesysteem. Het systeem voert vuile lucht af en schone lucht binnen. In dat ventilatiesysteem hopen vuile deeltjes zich op aan de wand van de buizen en komen in het ergste geval weer mee naar binnen. Er ontstaan muffe luchtjes, meer huisstofmijt en vochtproblemen.
Bovendien heeft een stoffig ventilatiesysteem minder capaciteit, komt er minder schone lucht binnen en kan een ventilator door oververhitting lawaaihinder opleveren. Dat wilt u allemaal niet, dus is het zaak om het ventilatiesysteem goed te onderhouden.
Zelf onderhouden
Een aantal dingen kunt u als gebruiker van de ruimte gemakkelijk zelf doen. De toe- en afvoeropeningen kunt u zelf in een sopje doen. Deze slaan vaak zwart uit wanneer vuil zich ophoopt. Door ze af te nemen met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel neemt u het ergste vuil al weg.
Wanneer schoonmaken?
Het interne ventilatiesysteem moet worden onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf. Deze zal een uitgebreide schoonmaakbeurt uitvoeren en inspecteert meteen het systeem op eventuele lekkages of andere defecten. Afhankelijk van hoeveel stof er zich bevindt in het systeem, neemt de capaciteit af. Hoe meer stof in het systeem, hoe minder werking het nog heeft. Bacteriën kunnen hun gang gaan en mensen kunnen ziek worden. Het is daarom zaak om het gehele ventilatiesysteem goed te onderhouden.
Hoe vaak reinigen?
Hoe regelmatig een ventilatiesysteem gereinigd moet worden, hangt ook een beetje af van de luchtkwaliteit in de ruimte. Een huis waar gerookt wordt, zal vaker aan de beurt zijn, dan wanneer dat niet het geval is. Om te voorkomen dat bacteriën, ziektes en ongedierte zich ontwikkelen is het raadzaam om tussen de drie en vijf jaar het ventilatiesysteem te reinigen.
Verschillende ventilatiesystemen
Hoeveel en welk onderhoud uw ventilatiesysteem nodig heeft, hangt af van het soort systeem. Er zijn grofweg vier systemen:
- Ventilatiesysteem A en B voeren op een natuurlijke manier lucht af en aan. Bij dit systeem is geen mechanische hulp nodig en onderhoud kan beperkt worden tot het schoonhouden van de regelbare toe- en afvoeropeningen.
- Ventilatiesysteem C kent natuurlijke luchttoevoer, maar mechanische luchtafvoer. Dat betekent dat dit systeem al iets meer onderhoud nodig heeft. Het kanalennet, afvoerventilatoren en ventielen hebben regelmatig onderhoud nodig.
- Ventilatiesysteem D heeft de meeste onderhoud nodig. Dit systeem wordt ook wel balansventilatie genoemd en heeft mechanische luchttoevoer en afvoer. De filter, ventilatoren en het kanalennet moeten schoon zijn, anders komt vuile lucht terug de ruimte in.
Wat doet een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf?
Met een mobiele, krachtige stofzuiger wordt het luchtkanaal van binnen gereinigd. Aan het uiteinde van de slang zit een soort borstel, die met enige kracht de binnenzijde van het luchtkanaal schoonmaakt. Het vuil dat daarbij loskomt, wordt opgezogen door de stofzuiger. Afhankelijk van de soort buizen, kan ook gekozen worden om het stof te verwijderen met perslucht.
Keuringsdienst voor Wonen
Is uw ventilatiesysteem toe aan een schoonmaakbeurt en wilt u weten hoe u dit het beste aanpakt? Neem contact met ons op voor advies. Onze vakkundige adviseurs staan u graag te woord.