Ga naar inhoud
Home Blog Wanneer heb je bouwbegeleiding nodig?
Bouwbegeleiding

Wanneer heb je bouwbegeleiding nodig?

Stel u hebt een kavel gekocht en laat daar een huis op bouwen of het verbouwen van uw woning. Dat is een kostbaar en ingewikkeld proces. U moet grote beslissingen maken en loopt tegen onvoorziene kosten aan. Om dit in goede banen te leiden en ruis te voorkomen tussen u en de aannemer, kunt u er voor kiezen om een bouwbegeleider in de arm te nemen. Hij fungeert als tussenpersoon tussen de particulier en de aannemer. Hij zorgt ervoor dat u extra kosten bespaard worden, voorkomt discussie over meerwerk en dat er helder wordt gecommuniceerd tussen u en de aannemer. Kortom: hij behartigt de belangen van u, de particulier, gedurende het hele bouwproject of een deel ervan.

Wat is de rol van een bouwbegeleider?

Tijdens bouwproject geeft de bouwbegeleider onafhankelijk advies en houdt hij in de gaten of een aannemersbedrijf zich aan de afspraken houdt. U communiceert met een aannemer via een onafhankelijke bouwbegeleider. Hij of zij houdt goed bij of het werk naar behoren wordt uitgevoerd en de aannemer kwalitatief goed werk levert. De bouwbegeleider ziet erop toe dat er netjes wordt gewerkt en controleert of werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Bovendien begeleidt de bouwbegeleider het contact tussen architect en aannemer. Hij heeft verstand van onder andere bouwtekeningen, constructieberekeningen en omgevingsvergunningen. Iets waarvan u wellicht nog nooit hebt gehoord. Kortom: een bouwbegeleider neemt u een hoop werk uit handen.

Mocht er toch een probleem ontstaan op de bouwvloer, dan zal de bouwbegeleider optreden als woordvoerder namens de particulier. De bouwbegeleider heeft verstand van zaken en weet hoe te communiceren met een aannemer. Zo zorgt hij of zij ervoor dat het project toch zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.

Ondanks een begroting lopen de kosten van een bouwproject toch vaak onverwachts hoog op. De bouwbegeleider helpt u kosten te besparen. Hij ziet erop toe dat de begrootte uren niet overschreden worden, de kosten voor meerwerk worden beteugeld en het hele project op tijd wordt opgeleverd. Hiermee voorkomt hij dat u als particulier extra kosten kwijt bent.

Wanneer kiest u voor een bouwbegeleider?

Staat u aan het begin van een bouwproject en heeft u geen ervaring met aannemers, architecten en alles wat er bij de bouw van een pand komt kijken? Dan kunt u ervoor kiezen een bouwbegeleider in te schakelen. Hij of zij zorgt ervoor dat het hele proces, van aannemer tot oplevering, soepel verloopt. U kunt ervoor kiezen om een bouwbegeleider halverwege het proces in te schakelen, maar ideaal zou zijn om dat te doen voordat u offertes opvraagt bij verschillende aannemers. De bouwbegeleider is dan van begin af aan betrokken bij het bouwproces en goed op de hoogte van wat speelt. Hij houdt zicht op de kosten en probeert te bezuinigen indien mogelijk.

De voordelen op een rij

We zetten de voordelen van het inhuren van een bouwbegeleider nog even op een rij:

  • De bouwbegeleider heeft controle en toezicht op de kosten, hij bespaart u geld
  • U heeft slechts één aanspreekpunt
  • U hoeft zich minder zorgen te maken over de kwaliteit
  • Weinig kans op miscommunicatie tussen u en de aannemer
  • De bouwbegeleider helpt u met vergunningen
  • Het hele proces zal soepeler verlopen

Waar vindt u een bouwbegeleider?

Een goede bouwbegeleider vindt u bij een bouwadviesbureau of bij een aannemersbedrijf. Kies voor de laatste niet de aannemer waar u zelf de bouw bij hebt lopen. Het is belangrijk dat de bouwbegeleider over de juiste papieren beschikt en voldoende ervaring heeft opgedaan in de praktijk. Hij heeft verstand van bouwzaken, is in staat efficiënt en doelgericht te werken en heeft een onafhankelijke houding. Bovendien verstaat hij de taal van aannemers, weet hoe hij duidelijk moet communiceren en komt met ideeën om kosten te besparen. U moet het gevoel hebben dat u de persoon kunt vertrouwen en dat er een klik is.

Heeft u nog vragen over bouwbegeleiding? Neem dan gerust contact op met Keuringsdienst voor Wonen.