Ga naar inhoud
Home Blog Wat is de invloed van het energielabel op een huis?
energielabel huis

Wat is de invloed van het energielabel op een huis?

Het energielabel voor huizen staat de laatste tijd volop in de schijnwerpers. Het label geeft aan hoe duurzaam en energiezuinig een woning is. Een energielabel keuring blijkt van grote invloed, bij zowel de verhuur- als de verkoop van woningen. We zetten op een rij hoe het precies zit met de invloed van het energielabel op een huis.

Energielabel huis definitie

Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De mogelijke labels zijn A, B, C, D, E, F en G. Energielabel A staat voor zeer energiezuinig en label G voor het minst energiezuinig. Dat is natuurlijk handig om te weten, maar daarnaast is het ook van invloed op de hoogte van de verkoop- of verhuurprijs van een woning. Het blijkt namelijk in de praktijk dat je een woning met een hoog energielabel sneller verkoopt én tegen een hogere prijs dan een minder zuinige woning. Een verhuurder krijgt meer huurpunten voor een woning met een hoog energielabel. Daar komt bij dat het energielabel simpelweg verplicht is als je een huis wilt verhuren of verkopen.

Een laag energielabel zorgt voor een moeilijkere verkoop van je huis

Omdat een goed energielabel, het liefst energielabel A, steeds belangrijker wordt, raak je een huis met een laag energielabel moeilijker kwijt. Dat komt doordat een laag energielabel aangeeft dat een huis niet of nauwelijks energiezuinig is. Dat betekent voor de koper rekening houden met hoge energielasten of een aanzienlijk bedrag investeren in verduurzaming.

Om welke bedragen gaat het? RTL Nieuws meldde dat in het derde kwartaal van 2022 een woning met energielabel A gemiddeld 7% meer opbracht dan een woning met energielabel F. De gemiddelde woningprijs in 2022 was zo’n 432.000 euro. Het gaat dus al gauw om een bedrag van rond de 30.000 euro.

Om welke woningtypes gaat het?

Woningen met een laag energielabel zijn vooral vaak oudere woningen. Bijvoorbeeld de nog altijd populaire jaren dertig-woningen. Maar ook minder oude huizen, van voor 1970, scoren vaak slecht bij een energielabel keuring. Uiteraard spelen er meer factoren mee zoals de grootte van de woning en het type. Bij appartementen bijvoorbeeld, speelt het probleem veel minder. Vooral een appartement dat omsloten is door andere woonlagen heeft veel minder stookkosten dan bijvoorbeeld een vrijstaande woning.

Energielabel huis verbeteren

Het energielabel is vaak te verbeteren. Dit zijn de meest voorkomende maatregelen om energie te besparen en zo tot een hoger energielabel te komen:

  • Isoleren: dat kan op verschillende manieren, zoals vloer-, muur- of plafondisolatie. Isolatie is vaak een goede start; het houdt warmte beter vast en is daardoor ook van invloed op het succes van andere energiebesparende maatregelen.
  • Zonnepanelen: één van de populairste verduurzamingsmaatregelen van dit moment. Je wekt duurzaam energie voor je eigen woning op en bespaart daar tegelijkertijd op je energierekening mee.
  • HR-combiketel of warmtepomp: is je huidige cv-ketel verouderd, dan kan vervangen door een meer zuinige HR-combiketel of een warmtepomp aanzienlijke energiebesparing opleveren.
  • Beglazing en kozijnen: vervang enkel glas door dubbel glas, HR++ of HR+++ glas met bijpassende kozijnen. Hoe beter de beglazing isoleert, des te meer kun je besparen op energie in je woning.

Invloed energielabel huis op de hypotheekverstrekker

Er is nog een manier waarop het energielabel van het huis effect heeft op de waarde van een woning en op de maandlasten. Steeds meer hypotheekverstrekkers gaan namelijk over op het geven van rentekorting bij een hoog energielabel. De rentekorting zorgt voor lagere maandelijkse hypotheeklasten. Bij een hypotheekverstrekker die rentekorting biedt, heb je dus dubbel voordeel wanneer je een huis koopt met een hoog energielabel: een lagere energierekening en lagere hypotheeklasten.

Invloed energielabel huis op huurpunten

De liberalisatiegrens is de grens die aangeeft of een woning tot de sociale huurwoningen behoort of tot de vrije sector. De overheid bepaalt de liberalisatiegrens en voor 2023 is deze vastgesteld op € 808,06. Met een huur onder deze grens valt een woning dus onder de sociale huurwoningen, daarboven valt een woning onder de vrije sector.

De liberalisatiegrens is dit jaar omhoog gegaan. Een huis met een hoog energielabel levert meer punten op dan een huis met een laag energielabel. De verhuurder van een woning met een laag energielabel komt minder makkelijk aan een hoog aantal punten. De woning valt dus minder snel in de vrije sector en de verhuurder mag dan dus niet zomaar zelf het eigen verhuurbedrag bepalen.

Meer informatie over het energielabel van jouw huis?

Ben je benieuwd naar het energielabel van jouw huis? Laat het energielabel controleren door Keuringsdienst voor Wonen!