Wat is het verschil tussen NEN 2580 en BBMI?
Wat is het verschil tussen NEN 2580 en BBMI?
Wil je een woning precies laten opmeten, voor een taxatie of om een andere reden? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met de begrippen BBMI en NEN 2580. Ze worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar dat is niet terecht. Wat zijn de definities van BBMI en NEN 2580 nu eigenlijk precies? En wat zijn de belangrijkste verschillen? We zetten het voor je op een rij.
Wat is BBMI?
BBMI is de afkorting van branchebrede meetinstructie. Die woorden geven de betekenis al een beetje weg: het is een meetmethode die in de (woning)branche onderling is afgesproken. BBMI is dus vooral een richtlijn over hoe je het meten van een woning uitvoert. Met andere woorden: het zegt niets over het resultaat, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat de resultaten kloppen.
In de BBMI richtlijnen zelf staat het als volgt: “Het doel van deze meetinstructie is het vereenvoudigen en uniformeren van het meten van woningen. Het bepalen van de oppervlakte van woningen conform deze meetinstructie en het gebruik hiervan gebeurt op eigen verantwoordelijkheid.”
Wat is NEN 2580?
NEN is de afkorting van Nederlandse Norm. NEN normen zijn officiële afspraken die in Nederland gelden voor de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen.
NEN 2580 is de norm voor het opmeten van de inhoud en de gebruiksoppervlakte van woningen en andere gebouwen. Deze norm is ooit in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde manier meet. Dit om misverstanden, onenigheid en zelfs rechtszaken te voorkomen. Laat je in jouw woning een NEN 2580 meting doen, dan kun je erop rekenen dat dit accuraat gebeurt en dat de inmeter de resultaten in een meetrapport vastlegt. Zo weet je zeker hoeveel inhoud en oppervlak de woning of het bedrijfspand dat je koopt of verkoopt, daadwerkelijk heeft.
Het verschil tussen BBMI en NEN 2580 inmeten
Simpel gesteld dienen zowel de BBMI als de NEN 2580 methode hetzelfde doel. Er zijn echter verschillen tussen deze twee methodes, zoals:
- Dikte van de wanden: BBMI en de NEN 2580 kijken verschillend naar de gebruiksoppervlakte, door hoe de methodiek omgaat met de binnenmuren. Het verschil is dat de BBMI methode alle dragende en niet-dragende binnenwanden meeneemt in de berekening, terwijl de NEN 2580 dit niet doet.
- Gebruiksoppervlakte: BBMI kent een onderverdeling in gebruiksoppervlaktes: wonen, overige inpandige ruimte, externe inpandige ruimte, gebouwgebonden buitenruimte. Een voorbeeld: een woning met een woonoppervlakte van bijvoorbeeld 200 m2 kan de BBMI weergeven als een woning van 150 m2 met een berging van 50 m2.
- Standaardmaten: Stel dat de dikte van vloeren, daken of wanden lastig te meten is: in dat geval gaat de BBMI methode van standaardmaten uit. Bij een NEN 2580 meting niet, men meet dan alle diktes zo precies mogelijk.
Voordelen van NEN 2580
Hoe preciezer de meting, hoe te meer je er aan hebt. Laat het daarom over aan een professional. Die heeft de vakkennis en vaardigheden, en geeft de resultaten weer in een professioneel rapport. Je bespaart tijd en moeite en bent verzekerd van correcte metingen.
Laat je jouw woning inmeten volgens de NEN 2580 normering, dan ontvang je een uitgebreid meetrapport met daarin alle resultaten van de metingen. Een NEN2580 meting biedt veel voordelen:
- Je krijgt een zeer precieze berekening en daarmee duidelijkheid over de exacte inhoud en gebruiksoppervlakte van je woning.
- Krijg je te maken met fiscale vragen of vragen over bijvoorbeeld de WOZ? De meetresultaten helpen je om sneller duidelijkheid te krijgen.
- Ook handig als je te maken krijgt met erfpachtcanon.
- Vrijwel onmisbaar bij waardebepaling van een pand: als input voor een taxatie van zowel koop-, verkoop- als huurprijzen.
NEN 2580 inmeten bij Keuringsdienst voor wonen
Keuringsdienst voor Wonen is een bouwkundig adviesbureau dat jouw woning conform de NEN 2580 kan inmeten. Wil jij direct een NEN 2580 meting bij ons aanvragen? Of heb je hier vragen over? Neem contact met ons op! Stuur een e-mail naar info@keuringsdienstvoorwonen.nl of bel naar 085 – 016 04 40.