Ga naar inhoud
Home Blog Woningmarkt 2015: prima start

Woningmarkt 2015: prima start

De eerste cijfers over de woningmarkt in 2015 zijn binnen. Er werden vorige maand 9.437 huizen verkocht tegen een gemiddelde woningprijs van € 222.800. Dat is een flinke vooruitgang tegenover het dieptepunt in 2013: de prijzen zijn inmiddels 3,6% hoger, het aantal verkopen ligt maar liefst 50% (!) hoger. Maar hoe verhouden deze cijfers zich tegenover de sterke groei van 2014? Kunnen we de mooie cijfers van vorig jaar voortzetten of zwakt de groei af?

Nog even terug naar 2014. Het voelt wellicht wat tegenstrijdig, dat 2014 een zeer goed jaar voor de woningmarkt was. We zijn immers nog nergens vergeleken met de topjaren. Bovendien zijn er volop mensen die maar niet van hun te koop staande woning afkomen.

Toch is zowel het aantal verkopen als de gemiddelde koopsom vorig jaar flink gestegen. Zo werd de gemiddelde woning in een jaar tijd zo’n tienduizend euro duurder, en werden er 40% meer woningen verkocht.

Nog een lange weg te gaan
Kijken we terug naar de start van de crisis, dan wordt duidelijk hoe diep het dal is. De woningprijzen waren in augustus 2008 het hoogst, met een gemiddelde prijs van € 261.948. Bijna vijf jaar later, in juni 2013, was daar nog slechts € 206.114 van over. Een daling van € 55.834, ofwel 21%. Inmiddels zijn de prijzen gestegen naar € 222.800. Een flinke plus, maar de gemiddelde woning heeft nog bijna veertigduizend euro te gaan.

Ontwikkelingen op de woningmarkt.

Appels en peren
Bekijk je de ontwikkeling van de woningprijzen, dan zie je dat deze van maand tot maand behoorlijk schommelen. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door het aantal en type verkochte woningen: de ene maand worden er meer dure huizen verkocht, de andere maand gaat het om starterswoningen. Dat kan versterkt worden door bijvoorbeeld fiscale voordelen, tijdelijke stimuleringsmaatregelen of juist nieuwe beperkingen op hypotheekgebied.

Dat zie je heel goed terug in het aantal verkopen in december 2014 en januari 2015, namelijk 25.265 woningen versus 9.437 woningen. De drie belangrijkste redenen hiervoor:

– Fiscaal voordeel
De jaarwisseling is belastingtechnisch gezien een belangrijk moment. Kijk bijvoorbeeld naar de vermogensrendementsheffing, waarvoor de peildatum 1 januari is. Koop je met veel eigen vermogen een nieuwe woning, dan doe je dat bij voorkeur in december. Verkoop je een woning met flinke overwaarde, dan doe je dat liever in januari.
– Afloop tijdelijke stimuleringsregel
Tot eind 2014 konden we gebruik maken van de tijdelijke verhoogde schenkingsvrijstelling.
– Beperking op hypotheekgebied
Per 2015 is de maximale leencapaciteit verlaagd: met een vergelijkbaar inkomen kun je nu minder lenen dan vorig jaar.

Kijk je sec naar de cijfers, dan zijn er in januari 2015 ongeveer 63% minder woningen verkocht dan de maand ervoor. Is dat erg? Nee. December was een uitzondering, er zijn zelfs nog nooit zoveel huizen verkocht als in die maand. Vergelijk je januari 2015 met januari 2014, dan zie je dat het aantal verkopen netjes met 6% gestegen is. En dat is een prima resultaat.

Januari 2015 is de tiende maand op rij dat het aantal verkopen gestegen is, wanneer je de maand vergelijkt met een jaar eerder. De stijgende trend zet dus gestaag door. Daarbij geldt wel dat er binnen Nederland nog grote verschillen zijn tussen de randstad (snelle groei) en de meer landelijke gebieden (nauwelijks groei).

 

BRON: WegWijs.nl