Spannend, u hebt een huis op het oog en de afspraak met de makelaar voor een bezichtiging staat gepland. Waar moet u eigenlijk op letten als u een huis bezichtigt? Wat moet u de makelaar vragen en welke vragen stelt u liever niet? In deze checklist geven we u een aantal praktische tips waarmee u niets over het oog ziet en alles te weten komt over misschien wel uw toekomstige woning.

Voordat u een huis bezichtigt, is het goed om de volgende punten in uw achterhoofd te houden:

  • Bezichtig een huis altijd overdag. U krijgt dan meer mee van de sfeer en u ervaart hoe de lichtinval is in het huis. Bovendien kunt u bij daglicht eventuele gebreken beter waarnemen.
  • Neem een fototoestel mee. U bent waarschijnlijk een beetje zenuwachtig, dus u zult niet alles onthouden. Wanneer u foto’s maakt, kunt u ze later op uw gemak nog eens terugkijken.
  • Verdiep u vóór een bezichtiging in een eventueel bestemmingsplan van de grond rondom het huis. Vraag dit na bij de gemeente. Vraag meteen naar bodemverontreiniging of overlast voor zover bekend.
  • Kent u de buurt nog niet of niet goed? Fiets er alvast een keer doorheen. Proef de sfeer, bekijk de huizen, de parkeerplaatsen en de voorzieningen. Is er een school in de buurt, een kinderspeelplaats. Wilt u dat, of juist niet? Wilt u weten wat er speelt in de buurt? Bel gerust ergens aan en vraag ernaar. Vraag naar buurtactiviteiten, overlast en hoe het zit met sociale controle. Staat de woning aan een drukke straat? Ervaar tijdens de bezichtiging eventueel geluid van het verkeer.

Bekijk het huis heel zorgvuldig

Alles klopt? Leuk, dan kunt u nu het huis in. U staat te popelen om het huis te bezichtigen, maar houd uw hoofd koel. Kijk goed om u heen en probeer door de meubels van de huidige bewoners heen te kijken. Ze zorgen natuurlijk dat alles er piekfijn uit ziet, maar de kunst is om daar doorheen te kijken. Bekijk het huis zorgvuldig, ga naar de zolder, de kelder en de schuur. Open de deuren naar het balkon of (dak)terras en ga even naar buiten. Bekijk de tuin en vraag of er recht geldt van overpad. Het dak op wordt wat lastig, maar probeer hier wel iets van te zien. Hoe is de staat ervan, is er iets bekend over de datum van de laatste renovatie?

Open ramen en keukenkastjes. Controleer op mankementen. Doen de kranen het? Spoelt het toilet goed door, werkt de douche naar behoren? U wilt niet na het zetten van uw handtekening meteen een loodgieter moeten inschakelen.

Praktische tip: neem een knikker mee. Hiermee test u of de vloeren scheef zijn.

Welke vragen stelt u aan een makelaar tijdens de bezichtiging?

Blijf zo neutraal mogelijk. Dat is moeilijk wanneer u heel enthousiast bent over een huis, maar stel liever praktische vragen zoals:

  • Is er asbest aanwezig in het huis?