Ga naar inhoud
Home Blog Tweedeling op de woningmarkt: Randstad versus de rest

Tweedeling op de woningmarkt: Randstad versus de rest

Woon jij in het westen van Nederland en wil je binnenkort je woning verkopen? Dan hoef je je weinig zorgen te maken. De huizenprijzen stijgen in het westen bovengemiddeld en woningen worden er steeds sneller verkocht. Dit in tegenstelling tot de rest van het land, waar het herstel van de woningmarkt minder hard gaat. Sommige gemeenten in de randstad hebben qua prijsniveau bijna het niveau van voor de crisis bereikt, terwijl gemeenten in de rest van het land hier nog ver van verwijderd zijn.

Het gemiddelde huis steeg afgelopen jaar 3,9 procent in prijs, naar € 236.000. Dat is € 12.000 meer dan tijdens het dieptepunt op de woningmarkt, in het tweede kwartaal van 2013. Niet alleen de prijzen gingen omhoog. Ook het aantal verkopen steeg. Er werden in 2014 maar liefst 37,6 procent meer woningen verkocht dan in het jaar ervoor.

Hoofdstad steekt uit boven rest
In de herfst van 2008 was de woningmarkt in Nederland op haar best. Vergeleken met die piek, ligt de gemiddelde woningwaarde nog steeds zo’n tien procent lager. De verschillen in Nederland zijn echter groot.

Amsterdamse woningen zijn nog maar 2,3 procent verwijderd van het niveau van voor de crisis. Ook de rest van Noord-Holland doet het goed. Ten opzichte van de piek in 2008 ligt de woningwaarde hier nog 6,4 procent lager. Dit terwijl de prijzen in sommige kleine gemeenten in bijvoorbeeld Friesland en Noord-Brabant ruim 13 procent beneden dit niveau liggen.

prijsontwikkeling-woningen-keuringsdienst voor wonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woningprijzen Noord Nederland onder druk
Het is nog maar de vraag of inwoners van de noordelijke provincies de huizenprijzen van zeven jaar geleden in de komende jaren gaan terugzien. De commotie omtrent de gasboringen en aardbevingen komt het herstel hier niet ten goede. Daarnaast hebben de noordelijke provincies al enige tijd te maken met leegloop.

Ook de rest van Nederland moet geduld hebben. In het verleden zagen we ook dat herstel in Amsterdam begon, en zich daarna langzaam over de rest van het land uitbreidde. De Nederlandse woningmarkt lijkt toe te gaan naar een situatie die we ook in Duitsland en Frankrijk zien. Hier zijn de regionale verschillende tussen steden en het platteland veel groter.

Hoewel nog niet overal even sterk, stijgen de huizenprijzen in heel Nederland weer. De randstad zal snel terug zijn op het niveau van voor de crisis. In de rest van Nederland verloopt het herstel wat stroever. De lage hypotheekrente van dit moment zorgt voor een ideale situatie voor kopers. Veel starters staan te trappelen om een eerste woning te kopen. En terecht, want deze combinatie van de nog lage woningprijzen en zeer lage hypotheekrente maakt een koopwoning zeer betaalbaar.

BRON: wegwijs.nl