Vocht in huis: wat zijn de mogelijke oorzaken?
Vooral oudere huizen kunnen er last van hebben: vocht in huis. Behang of stucwerk laat los, er ontstaan schimmelplekken op de muren, condens blijft staan op de ramen of er hangt continu een bedompte lucht in huis. Allemaal tekenen dat u vocht in huis heeft. Hoe komt dat eigenlijk? En nog veel belangrijker: wat kunt u er tegen doen?
Mogelijke oorzaken van vocht in huis
Hoe hoog de luchtvochtigheid is in uw huis heeft o.a. te maken met de plaats waar uw huis staat en de seizoenen. Woont u vlak bij een waterrijk gebied of een bos, dan is de kans groter dat uw huis vochtig is. Ook is de constructie van uw huis bepalend voor het vochtgehalte. Is uw huis goed geïsoleerd, zult u bijvoorbeeld minder snel last hebben van vocht.
Daarnaast kunnen we nog vijf mogelijke oorzaken benoemen:
1. Condensatie
Mensen, dieren en planten zijn de oorzaak van condens in huis. Normaal gesproken produceer je zelf al een liter vocht per dag. Met koken, wassen en douchen komt daar gemiddeld tussen de 10 en 20 liter vocht per dag bij.
2. Lekkage
Een lekkage kan de veroorzaker zijn van plotseling veel vocht in huis, zoals oude kitranden in de badkamer, lekke afvoer of waterleiding, verouderde verbindingen of als gevolg van een bouwfout. Vaak ziet u vrij snel dat er een lekkage is, maar is het goed zoeken naar de precieze oorzaak.

3. Optrekkend vocht
Ziet u donkere plekken boven de plinten verschijnen of een witte uitslag op de buitenmuur? Waarschijnlijk heeft u dan last van optrekkend vocht dat via de fundering, spouwmuur of kruipruimte naar boven trekt. Het vocht trekt via de wanden omhoog. Dit komt doordat muren (van vooral oudere huizen) vocht opnemen uit de grond vanwege hun zuigende werking. Vaak is de combinatie met een hoge waterstand de boosdoener.
4. Doorslaand vocht
Elk huis heeft een zogenaamde regenkant. Dat is de kant van het huis dat het meeste te verduren heeft van neerslag. Op een gegeven moment kunnen de voegen, metselwerk en stenen zo verzadigd raken dat het doorslaat naar de binnenmuren.
5. Koudebruggen
Op bepaalde plekken in huis zijn er overgangen tussen de warme lucht van binnen en de koude lucht van buiten. Warme lucht moet dan zijn vocht kwijt en dat gebeurt op koude oppervlakken, zoals stalen kozijnen, ramen of betonnen draagconstructies. Deze overgangen noemen we koudebruggen.
Wat kunt u doen tegen vocht in huis?
U kunt zelf vrij eenvoudig best wel veel doen om vocht in huis te voorkomen. Een aantal tips voor u op een rij:
- Goed ventileren van uw huis en specifiek in de badkamer, keuken en de ruimte waar de was wordt gedroogd
- Maak na het douchen de badkamer droog
- Zet tijdens het koken de afzuigkap aan
- Zorg ervoor dat uw huis goed geïsoleerd is: hoe warmer uw huis, des te minder kans op condensatie
- Dicht gaten bij de meterkast en andere plaatsen die direct in contact staan met de koude ondergrond

Voer vochtonderzoek uit
Heeft u alles geprobeerd om het vocht in uw huis te verminderen, maar niets werkt? Laat dan eens een vochtonderzoek uitvoeren. Door een zorgvuldige inspectie, het bestuderen van de bouwtekeningen en het uitvoeren van metingen kan door middel van het vochtonderzoek bepaald worden waar de oorzaak ligt van het vocht in uw huis. De inspecteur geeft u een gedegen advies waarmee u direct actie kunt ondernemen om het vocht te bestrijden.
Wilt u meer weten over vocht in huis of het laten uitvoeren van een vochtonderzoek? Laat dan hieronder een reactie achter!