Ga naar inhoud
Home Blog Bouwinspectie? Alle informatie over bouwkundige keuring
Bouwkundige keuring

Bouwinspectie? Alle informatie over bouwkundige keuring

Staat u op het punt om een huis te kopen, maar u wilt zeker weten wat de staat is van het huis? Of gaat u juist uw huis verkopen en wilt u aan potentiële kopers zwart op wit laten zien dat uw woning nog in perfecte staat is? Dan is een bouwkundige keuring aan te raden. Een bouwkundig expert inspecteert uw woning en geeft precies aan wat er eventueel aan vervanging of reparatie toe is of wat u over een aantal jaar kunt verwachten.

Wat is een bouwkundige keuring?

Met een bouwkundige keuring worden eventuele verbreken aan het licht gebracht. Aan de hand van een strenge eisenlijst wordt uw woning van nok tot fundering grondig onder de loep genomen. De bouwkundig expert voert een zogenaamd visuele inspectie uit. Alle belangrijke bouwkundige onderdelen worden onderzocht en daarvan wordt bepaald in welke conditie ze verkeren.

Bouwkundige keuring

Wat wordt er onderzocht tijdens een bouwinspectie?

Tijdens een bouwinspectie wordt er standaard visueel onderzoek gedaan naar belangrijke onderdelen van de constructie van de woning. Daarbij kunt u denken aan de kruipruimte, draagconstructie, vloerinspectie op o.a. schimmel en houtworm, gevelinspectie op bijvoorbeeld aanwezigheid van vocht en huidige staat van voeg- en metselwerk, dakconstructie en –bedekking, technische installatie en water, gas en elektra.

Het kan zijn dat u al twijfels heeft over bepaalde constructies of heeft u het vermoeden dat er verborgen gebreken zijn. Met diepergaand onderzoek kunnen dit soort problemen boven water komen. Een thermografisch onderzoek bijvoorbeeld laat zien wat de isolatiewaarde is van de woning en of er eventueel lekkages zijn die met het blote oog niet te zien zijn. Of laat onderzoeken wat de staat is van de fundering. Dit soort onderzoeken worden niet standaard meegenomen bij een bouwinspectie, maar kunt u vaak wel aanvragen.

Voorbeeld bouwkundig rapport

Alle bevindingen worden door de inspecteur gebundeld in een bouwkundig rapport. Compleet met foto’s, een duidelijke uitleg van de huidige staat van het huis en wat eventuele herstelkosten zijn. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

[gview file=”https://www.keuringsdienstvoorwonen.nl/media/2016/09/001-Voorbeeld-rapport-aankoopkeuring.pdf”]

Waarom zou u een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Wanneer u een huis gaat kopen, dan wilt u zeker weten of er geen verborgen gebreken zijn en dat de woning in goede staat is. En zijn er wel gebreken, wat gaat het dan kosten om deze te herstellen? Dit soort vragen kunnen alleen beantwoord worden na een bouwkundige keuring.

Betere onderhandelingspositie

Met een bouwkundig rapport achter de hand, creëert u voor uzelf een goede onderhandelingspositie. Bij de aankoop van een huis, kunt u de prijs wellicht wat naar beneden krijgen, omdat u kunt aantonen dat u nog significante herstelkosten heeft. Of als verkoper zijnde kunt u juist aantonen dat de nieuwe bewoners zo de woning kunnen betrekken.

Zijn er verborgen gebreken ontdekt tijdens de bouwinspectie en de verkopers hebben deze verzwegen? Dan is dat zelfs een goede reden om het voorlopig koopcontract te ontbinden.

Erkend door de financiële instellingen

Bouwkundige keuringen worden over het algemeen erkend door de Nationale Hypotheek Garantie, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en alle financiële instellingen die staan geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat geeft u meer zekerheid bij de aankoop van een huis.

Gebreken en herstelkosten inzichtelijk

De belangrijkste reden om een bouwkundige keuring te laten doen, is dat u dan precies weet waar u aan toe bent. Elke gebrek wordt aan het licht gebracht, de zwakke plekken worden benoemd zodat u daar de komende jaren rekening mee kunt houden en de eventuele herstelkosten worden in kaart gebracht. U koopt of verkoopt niet elke dag een huis. Daarom is het zó belangrijk om goed voorbereid te zijn!