Ga naar inhoud
Home Vochtonderzoek
 • Vochtonderzoek bij vocht in huis

  Vocht in een huis of bedrijfspand kan leiden tot schimmels, ongedierte, natte muren, afbladderend schilderwerk en een muffe geur. Dit is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk – vooral voor mensen met astma of reuma. Wonen in een vochtige omgeving verhoogt hun kans op gezondheidsklachten. Eigenlijk is het voor iedereen ongunstig. Bij vochtproblemen is het daarom raadzaam direct een deskundige in te schakelen.

   

  Onze specialisten bij Keuringsdienst voor Wonen staan klaar om vocht in jouw huis te bestrijden en jou weer over een schone, leefbare woonomgeving te laten beschikken.

  • Snelle reactietijd voor jouw vochtonderzoek
  • Onafhankelijk vochtonderzoek door een erkend inspecteur
  • Alle specialismen onder één dak

  gemiddelde-beoordeling

 • Vochtonderzoek aanvragen van KvW

  We nemen binnen 24 uur contact met je op om je aanvraag door te nemen.

  • Vul hier de adresgegevens in van de woning waar de nulmeting gedaan dient te worden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een vochtprobleem in huis?

Heeft u een vochtprobleem in huis, bijvoorbeeld vanwege een ventilatieprobleem, vocht vanuit de grond, doorslaand vocht door de gevel, constructiefouten of woonvocht? De beschikbare technieken en meetmethoden voor het opsporen van vochtproblemen zijn divers en vaak ook afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen. Op basis van de zorgvuldige inspectie, het bestuderen van beschikbare bouwtekeningen en uitvoeren van metingen kan een goed advies gegeven worden om het vocht in jouw huis te bestrijden.

 

Mogelijk oorzaken van vocht in huis

Hoe hoog de luchtvochtigheid is in je huis heeft onder andere te maken met de plaats waar je huis staat en de seizoenen. Woon jij vlak bij een waterrijk gebied of een bos? Dan is de kans groter dat je huis vochtig is. Ook is de constructie van je huis bepalend voor het vochtgehalte. Wanneer jouw huis goed geïsoleerd is, zul je bijvoorbeeld minder snel last hebben van vocht.

 

Daarnaast kunnen we nog vijf mogelijke oorzaken benoemen:

 

1. Condensatie

Mensen, dieren en planten zijn de oorzaak van condens in huis. Normaal gesproken produceer je zelf al een liter vocht per dag. Met koken, wassen en douchen komt daar gemiddeld tussen de 10 en 20 liter vocht per dag bij.

 

2. Lekkage

Een lekkage kan de veroorzaker zijn van plotseling veel vocht in huis, zoals oude kitranden in de badkamer, lekkage in de afvoer of waterleiding, verouderde verbindingen of als gevolg van een bouwfout. Vaak zie je vrij snel dat er lekkage is, maar is het goed zoeken naar de precieze oorzaak. Hier kan een lekdetectie bijvoorbeeld goed bij helpen.

 

3. Optrekkend vocht

Zie jij donkere plekken boven de plinten verschijnen of een witte uitslag op de buitenmuur? Waarschijnlijk heb je dan last van optrekkend vocht dat via de fundering, spouwmuur of kruipruimte naar boven trekt. Het vocht trekt via de wanden omhoog. Dit komt doordat muren (van vooral oudere huizen) vocht opnemen uit de grond vanwege hun zuigende werking. Vaak is de combinatie met een hoge waterstand de boosdoener.

 

4. Doorslaand vocht

Elk huis heeft een zogenaamde regenkant. Dat is de kant van het huis dat het meeste te verduren heeft van neerslag. Op een gegeven moment kunnen de voegen, metselwerk en stenen zo verzadigd raken dat het doorslaat naar de binnenmuren. 

 

5. Koudebruggen

Op bepaalde plekken in huis zijn er overgangen tussen de warme lucht van binnen en de koude lucht van buiten. Warme lucht moet dan zijn vocht kwijt en dat gebeurt op koude oppervlakken, zoals stalen kozijnen, ramen of betonnen draagconstructies. Deze overgangen noemen we koudebruggen.

gemiddelde-beoordeling

 • Inspectiemethodes voor vocht in huis bestrijden 

  Heb jij last van vocht in huis en schakel jij ons in voor een vochtonderzoek? Om vochtproblemen te onderzoeken, gebruiken wij de meetapparatuur om het vochtprobleem te achterhalen. Zo gebruiken wij thermografiecamera’s, dataloggers (een apparaat wat in kaart brengt wanneer er een verhoogde vochtpercentage te meten) en lekkage vloeistof. Naast onze meetapparatuur beschikken onze inspecteurs over een brede kennis en ervaring over vochtproblemen – wij hebben altijd de oplossing voor jouw vochtprobleem in huis.

  Last van andere mankementen of bepaalde verborgen gebreken aan je huis dan enkel je vochtprobleem in huis? De specialisten van Keuringsdienst voor Wonen staan ook voor je klaar om je verder te helpen met een bouwkundig onderzoek, kruipruimte inspectie en MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP). Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

 • Een vochtonderzoek laten uitvoeren?

  Heb jij nog vragen omtrent een vochtonderzoek? Keuringsdienst voor Wonen kan dit voor je verzorgen. Neem direct contact op met ons via telefoon 085-016 04 40 of per e-mail: info@keuringsdienstvoorwonen.nl. Direct al een indicatie hebben voor de kosten van een vochtonderzoek voor jouw woning? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

  gemiddelde-beoordeling

OnderdeelToelichtingTarief
VochtonderzoekOnderzoek naar vochtdoorslag, koude bruggen en bouwkundige gebrekenOfferte