Wat is een bouwkundige keuring?
Wanneer je een huis koopt of gaat verbouwen, willen jij en de hypotheekverstrekker weten wat de staat is van het huis. Een bouwkundige keuring kan hiervoor vereist worden. Een bouwkundige keuring is een inspectie van een gebouw door een onafhankelijk bouwtechnisch expert om de technische staat en eventuele gebreken vast te stellen. Tijdens de bouwtechnische keuring voeren onze specialisten een visuele inspectie uit van de woning. Van de belangrijkste bouwkundige onderdelen bepalen we in welke conditie deze verkeren. De bevindingen worden vastgelegd in het bouwkundig rapport. Hierin worden ook de foto’s, een kostenindicatie van achterstallig onderhoud en een indicatie van de kosten van onderhoud voor de komende 5 jaar vastgelegd.
Wanneer je een woning koopt, heb je een bouwkundige inspectie nodig om de bouwtechnische staat vast te stellen. Je wilt tenslotte weten hoe het gesteld is met de woning en welke kosten je in de toekomst kunt verwachten. Ook potentiële kopers zijn hier benieuwd naar als je de woning verkoopt.
Met een bouwkundig rapport krijg je een duidelijk inzicht in de onderdelen die al dan niet aan vervanging toe zijn. Ook geeft het meer zekerheid over de kosten van herstelwerkzaamheden die nodig zijn om het huis weer in goede staat te krijgen. Niet te vergeten is een bouwkundige opname bijna altijd verplicht bij de financiering van een nieuwe woning. Het is dus zeker een waardevolle investering.
Wanneer je een huis verkoopt, ben je verplicht de gebreken te noemen waarvan je op de hoogte bent. Dit heet de mededelingsplicht. De koper daarentegen heeft een onderzoeksplicht. De koper wil tenslotte zeker weten dat de staat van het huis daadwerkelijk is zoals hij verwacht.
De bouwkundig keurder let op zaken die met het blote oog te inspecteren zijn. Hij zal dus geen gaten boren, platen van de muren trekken of vloeren openbreken. Het huis zal niet worden beschadigd. De keurder heeft genoeg ervaring en kennis om een goed beeld te vormen van de staat van het huis. Hij zal kijken naar:
- de aanwezigheid van asbest;
- de constructie van het huis;
- de technische situatie van kozijnen, vloeren, etc;
- de aanwezigheid van ongenode gasten als boktor of houtworm.
In het rapport zal ook staan wat de kosten ongeveer zijn wanneer verbeterpunten worden aangepakt en een schatting van de kosten die de komende jaren zullen ontstaan.
Onze inspecteurs houden een vaste werkwijze aan en doorlopen de bouwtechnische keuring in 3 stappen. Het rapport krijg je per mail toegestuurd binnen 24 uur na de bouwkundige inspectie. Bij Keuringsdienst voor Wonen kun je altijd rekenen op het snel afhandelen van jouw opdracht – en dat voor een aantrekkelijke prijs en met een persoonlijke en professionele service.
Naast de bouwkundige keuring bieden wij extra opties aan waarmee je nog meer zekerheid hebt over de woning. Wij zetten graag de extra opties voor jou op een rijtje:
- Thermografie / warmtebeeldcamera: wanneer jij een vloerverwarming hebt en wilt weten of deze nog goed functioneert of bang bent dat er sprake is van een lekkage, kunnen wij dit voor jou in kaart brengen middels thermografie.
- NEN 2580 inmeten: wil jij zeker weten hoeveel vierkante meters je koopt? Dan kunnen wij het pand compleet voor jou inmeten volgens NVM- en NEN 2580-richtlijnen.
- Specialistisch onderzoek: net wat meer achterhalen of de woning op de juiste manier is geïsoleerd? Dan kun je naast een bouwtechnische keuring kiezen voor een specialistisch onderzoek. Ook kan hiermee de fundering onderzocht worden.
- Bouwkundige keuring en taxatie: een andere mooie aanvulling is de taxatie van je huis, zodat je direct achterhaald wat het pand op dat moment waard is.
Deze extra optie(s) kun je vermelden tijdens de bestelling van jouw bouwkundige inspectie. Wij plannen vervolgens een expert in die bij jou op locatie komt. Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.
Bij bouwkundig adviesbureau Keuringsdienst voor Wonen zijn we altijd transparant over de kosten van een bouwkundige keuring. De standaard bouwkundige keuring kosten vind je in de tabel hieronder, net als de eventuele extra services. Goed om te weten: je betaalt bij ons altijd achteraf. Wij sturen de factuur mee met het bouwkundig rapport.