Ga naar inhoud
Home Blog De 11 meest gestelde vragen over het energielabel voor 2021
De 11 meest gestelde vragen over het energielabel voor 2021

De 11 meest gestelde vragen over het energielabel voor 2021

Een nieuw jaar zorgt vaak voor veranderingen. Zo gaat ook het energielabel, het label dat aangeeft hoe energiezuinig een woning of gebouw is, op de schop. Vanaf 1 januari 2021 wordt de energieprestatie vastgesteld met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800. Maar wat houdt het nieuwe energielabel precies in en wat betekent dit voor u? Keuringsdienst voor Wonen heeft de 11 meest voorkomende vragen over het nieuwe energielabel op een rijtje gezet.

1. Waarom gaat het energielabel veranderen?

Tot eind 2020 bestonden er verschillende methodes voor het bepalen van de energieprestaties van woningen, bestaande bouw, nieuwbouw en utiliteitsbouw. Dat is complex en niet-transparant. Daarom is één bepalingsmethode nu gewenst.

2. Wat houdt het energielabel voor 2021 in?

De bepalingsmethode voor energielabels gaat per 1 januari 2021 veranderen. Voorheen was dit de NEN 7120 methode en vanaf 1 januari 2021 is dit de NTA 8800. De labelletter op het energielabel wordt voortaan bepaald op basis van de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

3. Voor welke panden is het nieuwe energielabel?

De nieuwe bepalingsmethode geldt voor alle typen gebouwen: bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw/bedrijfspanden.

4. Wat zijn de voordelen?

  1. Meer en gedetailleerd inzicht in de energieprestatie van een woning of gebouw.
  2. De methode sluit aan bij de Trias Energetica, ofwel het beperken van energiegebruik, zoveel mogelijk hernieuwbare energie en indien nodig het efficiënt benutten van fossiele energie.
  3. Meer overzicht en minder complexiteit.
  4. Door beoordeling van een vakbekwame energieadviseur krijgt u een meer nauwkeurig beeld van de energieprestatie van uw pand.
  5. U ontvangt concrete en gerichte verbeteradviezen om de energieprestatie en het comfort te optimaliseren.
  6. Het nieuwe label sluit goed aan bij technieken die bijdragen aan energiezuinigheid, zowel die van nu als in de toekomst.

5. Hoe wordt een nieuw energielabel aangevraagd en opgesteld?

Energielabels worden per 1 januari 2021 alleen nog opgesteld volgens de NTA 8800 methode. Dit wordt gedaan door een vakbekwaam adviseur. Hij of zij is in het bezit van de vereiste diploma’s en werkt voor een gecertificeerd bedrijf zoals Keuringsdienst voor Wonen. De adviseur stelt het energielabel op na een gebouwopname op locatie van 1 à 2 uur. De adviseur let op kenmerken van de woning, kijkt naar aanwezigheid en afmeting van isolatie en installaties. Denk aan de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan berekent hij of zij hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Op die manier wordt het energielabel preciezer en kan er advies op maat gegeven worden wat betreft de verbetermogelijkheden. Tenslotte wordt het label geregistreerd in de landelijke registratiedatabase EP-online.

6. Welke informatie staat er op het nieuwe energielabel?

Voor de bepaling van het nieuwe label wordt gekeken naar 3 samenhangende indicatoren:

  1. Energiebehoefte in kWh per m2 per jaar. Dus de hoeveelheid energie die nodig is om een comfortabel binnenklimaat te creëren,
  2. Primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar. Hierbij wordt gekeken hoe goed de gebouw gebonden installaties in het gebouw presteren (bijv. de verwarming).
  3. Aandeel hernieuwbare energie. Hiervoor kijkt men naar hoeveel procent van de energie van natuurlijke bronnen zoals wind en zon afkomstig is.

In het geval van woningen bepaalt de energieadviseur ook het risico op te hoge binnentemperaturen tijdens de zomermaanden.

7. Welke letterlabels kunnen er nu gegeven worden?

Hoe energiezuinig een woning is, wordt aangegeven met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Bij woningbouw is de categorie A zelfs uitgebreid met A+, A++, A+++ en A++++. Bij utiliteitsbouw kan het label A met vijf plusjes gegeven worden.

8. Is een nieuw energielabel duurder?

Ja, omdat de bepaling van het energielabel arbeidsintensiever is dan bij het oude energielabel. Daarom zal het nieuwe energielabel voor woningen en panden duurder zijn. Wat het uiteindelijk voor u kost hangt af van:

  • het type woning;
  • de beschikbare documentatie en;
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft voor de inspectie.

De gemiddelde kosten voor een nieuw energielabel  zijn circa € 175 excl. btw voor een woning.

9. Hoe lang is het nieuwe energielabel geldig?

Een geregistreerd energielabel is net als het oude energielabel 10 jaar geldig.

10. Ik heb het huidige energielabel, moet ik nu iets doen?

Een eerder toegekend energielabel is 10 jaar geldig. U kunt zelf nagaan of uw energielabel nog geldig is. Zo ja, dan hoeft u geen actie te ondernemen. De geldigheid blijft behouden.

11. Hoe vraag ik een nieuw energielabel aan?

Het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een uitgebreider energielabel. Tot eind 2020 kunt u als woningeigenaar zelf een aantal woningkenmerken doorgeven. Dit gebeurt online. Vervolgens wordt het label op afstand vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 kan een energielabel alleen nog aangevraagd worden door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur.

12. Wanneer heb ik een energielabel nodig?

Het energielabel is nodig bij verkoop en verhuur van het object. Bij verkoop kan een pand pas worden aangemeld op Funda door de makelaar als er een geldig energielabel aanwezig is.

Energielabel 2021 aanvragen? Keuringsdienst voor Wonen regelt het snel!

Is het voor u binnenkort tijd om een nieuw energielabel aan te vragen? Of wilt u beter inzicht in de energieprestatie van uw woning of gebouw en gerichte verbeteradviezen ontvangen? Het nieuwe energielabel aanvragen gaat voortaan via een vakbekwaam adviseur. Dat gaat bij Keuringsdienst voor Wonen heel gemakkelijk en snel. U kunt alvast een vrijblijvende offerte aanvragen, maar ook in de toekomst staan onze gediplomeerde energieadviseurs voor u klaar. Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft.