Ga naar inhoud
Home Blog Eisen voor de indeling van uw meterkast en praktische tips!

Eisen voor de indeling van uw meterkast en praktische tips!

Ieder huis, ieder pand heeft een meterkast. Dit is een kleine ruimte welke zich meestal bevindt bij de ingang. In de meterkast vindt u onder andere in- en uitgaande leidingen en een groepenkast die de energie over het pand verdeelt. Vaak worden de termen groepenkast en meterkast door elkaar gebruikt. Een groepenkast is eigenlijk een energieverdeelsysteem. In deze blog leggen we u uit wat de eisen zijn voor een meterkast en geven u daarnaast een aantal handige tips met betrekking tot de inrichting van de meterkast.

Richtlijnen meterkast

Een netbeheerder plaatst de groepenkast in de meterkast. Hij bepaalt dus ook of deze ruimte voldoet aan de eisen opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Als de meterkast niet voldoet aan deze eisen, kan hij de plaatsing weigeren. Het is daarom goed om te weten welke eisen dat zijn.

In de richtlijnen staat onder andere dat de meterkast:

  • niet meer dan drie meter van de voordeur mag zijn verwijderd
  • zo moet zijn gelegen dat vrieskou geen invloed heeft op de leidingen
  • moet zijn voorzien van een deur
  • afhankelijk van het doel van het pand (woonruimte/utiliteitsgebouwen) moet voldoen aan bepaalde afmetingen.

De afmeting van de meterkast is in ieder gebouw of huis weer anders, maar de ruimte moet aan minimale afmetingen voldoen: 240 cm hoog, 75 cm breed en 31 cm diep. Houd hier met de aanschaf van een nieuwe groepenkast rekening mee.

De groepenkast: wat is een aardlekschakelaar

Het belangrijkste onderdeel van een meterkast is de groepenkast. Hier komt de stroom het huis of pand binnen en vanuit hier wordt het verdeeld naar de rest van het pand. In de meterkast wordt dan ook een energiemeter geplaatst. De groepenkast heeft een aardlekschakelaar en hoofdschakelaar. De aardlekschakelaar meet of er verschilstromen zijn en zorgt ervoor dat alle installaties spanningsloos kunnen worden, bijvoorbeeld wanneer er lekstroom is. De aardlekschakelaar beveiligt de installaties tegen het lekken.

Aardlekschakelaar testen

Periodiek testen is heel belangrijk. De aardlekschakelaar moet u met één handeling kunnen uit- of inschakelen. Wanneer er een defect is aan de groepenkast kan het apparaat aan de buitenzijde onder stroom komen te staan. Om te voorkomen dat een mens bij aanraking onder stroom komt te staan, zal hij automatisch uitschakelen. Daarom is testen zo belangrijk. Het testen kan via het indrukken van de testknop. Daarmee schakelt u alle elektriciteit in het pand uit. Veel mensen vinden dit maar lastig. U moet namelijk al uw elektrische apparaten weer opnieuw instellen. De beste tijd van het jaar is dus met de wisseling van zomertijd en wintertijd.

Hoe gaat u te werk?

  1. De meest handige dag is de zondagochtend na de wisseling van zomer- en wintertijd.
  2. Controleer of alle elektrische apparaten uit staan.
  3. Druk kort op de testknop.
  4. De elektriciteit valt uit in het pand. Gebeurt dit niet, schakel dan de hulp in van een vakman.
  5. Schakel de aardlekschakelaar weer in door de knop omhoog te duwen.
  6. Stel alle klokken weer in.

Wat is een hoofdschakelaar

Een hoofdschakelaar zet de gehele elektrische installatie onder spanning of haalt de spanning er vanaf. Wanneer er werkzaamheden zijn aan de stroomkring moet eerst de hoofdschakelaar worden omgezet. Dit is de eerste fysieke beveiliging.

Tips

Tenslotte geven we u een aantal tips ter bevordering van de veiligheid van de meterkast. Vaak zien we dat een meterkast als opslagplaats fungeert. Het lijkt een handige opbergruimte, maar voor de veiligheid is het niet raadzaam hem te gebruiken als kast om spullen in op te slaan. Wanneer een strijkplank, stofzuiger of tuingereedschap in de weg staan, kunnen de hulpdiensten er bij calamiteiten niet gemakkelijk bij. Dit brengt enorme risico’s met zich mee. Zorg dus voor een opgeruimde meterkast. Andere tips zijn:

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de meterkast.
  • Plaats een rookmelder.
  • Test minimaal twee keer per jaar de aardlekschakelaar.

Wanneer u bovengenoemde tips opvolgt, is de kans op een onveilige situatie nihil.