Ga naar inhoud
Home Blog Hoe onderhoud ik mijn cv-ketel?

Hoe onderhoud ik mijn cv-ketel?

Niets is zo irritant als een koude douche op de vroege ochtend door een kapotte cv-ketel. U had dit misschien kunnen voorkomen wanneer u de ketel beter had onderhouden. Bovendien kan een slecht onderhouden cv-ketel tot gevaarlijke situaties als koolmonoxidevergiftiging leiden. Er zijn een aantal handelingen die u gemakkelijk zelf kunt doen. U bespaart hiermee een hoop (stook)kosten en de ketel zal langer meegaan.

Schoonmaken

Voor het schoonmaken van de onderdelen aan de binnenkant van de ketel, dient u een afspraak te maken met een erkend installateur.

Waterdruk controleren en cv-ketel bijvullen

Controleer regelmatig of de waterdruk van de ketel nog op peil is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de ketel en kan zorgen voor lekkages. Bovendien gebruikt u dan meer energie en dat is zonde van het geld. De juiste waterdruk ligt tussen de 1,5 en 2 bar. Wanneer u ziet dat de waterdruk lager dan 1,5 bar is, dan moet u de cv-ketel ontluchten en bijvullen.

Ontluchten van de ketel kan op verschillende manieren, maar de meest gangbare manier is volgens onderstaand stappenplan:

  1. Zet de kamerthermostaat op de laagste stand.
  2. Wacht tot de ketelthermostaat op maximaal 40 graden Celsius staat.
  3. Haal de stroom van de ketel.
  4. Koppel de vulslang aan de koudwaterkraan.
  5. Verwijder de lucht in de slang door er water in te laten lopen.
  6. Sluit de slang aan op de vulkraan van de ketel.
  7. Open de waterkraan en draai vervolgens de vulkraan een kwartslag open.
  8. Wacht tot de meter 1,5 tot 2 bar aangeeft en draai de vulkraan een kwartslag dicht.
  9. Sluit de waterkraan.
  10. Ontlucht de radiatoren met het ontluchtingssleuteltje. Draai het ventieltje open en dicht.
  11. Controleer de druk van de cv-ketel en vul indien nodig bij.
  12. Steek de stekker weer in het stopcontact.
  13. Vergeet niet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand te zetten.

Radiatoren ontluchten

U kent dat wel: dat getik in de leidingen en buizen. Het duidt op luchtbellen in de leidingen. Het is tijd om de radiatoren te ontluchten. Dit gaat altijd samen met het ontluchten van uw cv-ketel, omdat de druk van de cv-ketel na het ontluchten van de radiotoren kan zakken. Ontluchten van uw radiatoren doet u altijd met het radiatorsleuteltje. Dit werkt het makkelijkst, het sleuteltje past altijd en u voorkomt er beschadigingen aan uw radiator mee.
Begin bij de radiator het verst gelegen van de cv-ketel en werk langzaam naar de ketel toe. Controleer daarna of de ketel nog op de juiste druk staat.

Afstellen verwarmingssysteem

Vaak wordt het over het hoofd gezien, maar u kunt ook het verwarmingssysteem zelf afstellen. De meest ideale temperatuur om uw cv-ketel op af te stellen ligt tussen de 65 en 75 graden. Let op: om uw gezondheid niet in gevaar te brengen, mag de temperatuur niet tot onder de 60 graden zakken. De kans op besmetting van de legionella bacterie wordt dan groter.

Onderhoudscontract bij erkend installatiebedrijf

Het is goed om jaarlijks – of om het jaar – uw ketel door een vakkundig installatiebedrijf een onderhoudsbeurt te laten geven. De installateur zal uw ketel van top tot teen nakijken en indien nodig onderdelen vervangen. Een onderhoudsbeurt bestaat vaak uit een controle van het warmtetapwater, de werking van de radiatoren en algemene controle op veiligheid. Daarnaast zal de installateur een reinigingsbeurt uitvoeren op onderhoudsgevoelige onderdelen van de ketel en vervangt hij zo nodig versleten of defecte componenten.