Steeds meer huizenkopers nemen verduurzamingsmaatregelen
Huizenkopers verduurzamen steeds vaker hun woning. De afgelopen twee jaar nam bijna 4 op de 5 personen die een nieuw huis kochten verduurzamingsmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Vaak kregen de huizenkopers daarbij advies van professionals, maar het initiatief om te verduurzamen lag toch vooral bij de kopers zelf.
Bereidheid om te verduurzamen bij huizenbezitters toegenomen
Uit het onderzoek ‘Energieadvies bij aankoop van een woning’ van de VEH blijkt dat verduurzaming door huizenkopers sterk toeneemt. Uit een onderzoek uit 2019 bleek namelijk dat toen 60 procent van de kopers maatregelen nam om de nieuwe woning te verduurzamen. Dit percentage is in 2022 opgelopen naar 78 procent.
Huizenkopers nemen vaak zelf het initiatief
Een nieuw huis kopen, is vaak een bijzonder geschikt moment om de energiezuinigheid aan te pakken. Huizenkopers nemen daarvoor vaak zelf het initiatief. Vaak vragen ze eerst advies over wat de mogelijkheden zijn, en hoe ze het beste de verduurzaming van de nieuwe woning kunnen aanpakken. Veelgevraagde professionals zijn bijvoorbeeld hypotheekadviseurs, makelaars, bouwkundigen, aannemers en gespecialiseerde energieadviseurs.
Tevredenheid over de verduurzamingsadviezen
Uit het onderzoek van de VEH blijkt verder dat ruim 80 procent van de ondervraagden tevreden is over de verduurzamingsadviezen. Net iets meer dan de helft van de ondervraagden meldt zelfs dat de adviesgesprekken de doorslag gaven om de nieuwe woning daadwerkelijk te verduurzamen.
Het percentage kopers dat verduurzamingsmaatregelen neemt, kan waarschijnlijk nog verder omhoog. Bijvoorbeeld als professionele adviseurs zelf het initiatief nemen en op huizenkopers afstappen die niet uit zichzelf advies vragen.
Populaire verduurzamingsmaatregelen bij aankoop woning
- 33 procent schaft zonnepanelen aan.
- 32 procent voert kleine verduurzamingsmaatregelen uit, bijvoorbeeld tochtstrips en ledverlichting.
- 27 procent vervangt verouderd glas door minimaal HR++ glas.
Financiering van verduurzaming
Om de verduurzamingsmaatregelen te financieren, heeft een huizenkoper vier mogelijkheden: eigen spaargeld, de hypotheek verhogen, een persoonlijke lening en subsidies.
De meeste verduurzamingsmaatregelen betaalt de huizenkoper zelf, met eigen (spaar)geld. Voor grotere verduurzamingsmaatregelen, bijvoorbeeld het aanschaffen van een warmtepomp of het isoleren van de woning, gebruikte men vaak met een combinatie van eigen geld en een subsidie.
Een energielabel maakt duidelijk hoe duurzaam jouw woning is
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning – of ander gebouw – is. Een woning krijgt het label met de bij de energiezuinigheid passende waarde, van A (meest energiezuinige woningen) tot en met G (minst energiezuinige woningen). Bij het energielabel hoort ook een overzicht van welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen.
Heeft je nieuwe woning nog geen energielabel, vraag er dan een aan bij de Keuringsdienst voor Wonen. Een energielabel is namelijk verplicht, én:
- Het geeft inzicht in de energiezuinigheid van je woning.
- Je krijgt advies van professionele energieadviseurs over welke maatregelen je het beste kunt nemen.
- Je woning stijgt hierdoor in waarde; van een huis met energielabel G is de verkoopprijs gemiddeld 14.000 euro lager dan die van een huis met label D. Woningen met label A leveren zelfs nog 7.000 euro meer op.
Energielabel aanvragen? Vragen? Neem contact op!
Wil je weten hoe energiezuinig jouw woning is? Vraag dan een energielabel aan bij de Keuringsdienst voor Wonen. Met ruim 10.000 opdrachten per jaar zijn we de meest gekozen vastgoedspecialist van Nederland. Wij verzorgen Energielabels voor zowel banken, woningbouwverenigingen, makelaars als particulieren.
Reken bij ons op een goede prijs-kwaliteitverhouding. We maken het verschil met een vaste contactpersoon, waarmee je persoonlijk contact hebt. Wil je direct een energielabel woning aanvragen of wil je eerst meer informatie? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.