Ga naar inhoud
Home Blog Top 5 meestgemaakte fouten bij het kopen van een huis
Top 5 meestgemaakte fouten bij het kopen van een huis

Top 5 meestgemaakte fouten bij het kopen van een huis

Wist je dat veel huizenkopers fouten maken bij het kopen van een huis? Heel gek is dat niet. Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Vervelend is het wel, want soms komen deze fouten je duur te staan. Wanneer je dacht meer te kunnen lenen en je tóch de financiering niet rond krijgt, bijvoorbeeld. Of als je nalaat om een bouwkundige keuring aan te vragen omdat de woning nog niet zo heel oud is, en er vervolgens flinke gebreken blijken te zijn. Het zijn situaties waar je liever niet mee te maken krijgt. Zorg er daarom voor dat de 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis je niet overkomen. In deze blog ontdek je welke dat zijn. 

1. Kopen zonder het huis te bezichtigen

Tenzij je meedoet aan het programma ‘kopen zonder kijken’, is dit nooit een goed idee. 

Bij het blind kopen van een huis laat je alles aan de verkopende makelaar over. Die heeft er baat bij om mankementen aan het huis te verbloemen of helemaal te verzwijgen. Misschien koop je wel een huis met houtworm in de fundering of verzakkingen. Uiteraard moet de verkopende partij open zijn over de staat van de woning, maar als koper moet je hier óók onderzoek naar doen.

2. Met een roze bril naar je toekomstige woning kijken

In de zoektocht naar een woning zijn huizenwebsites ideaal. Niet alleen kun je stiekem bij de verkopers binnen kijken, ook het plannen van een bezichtiging is erg makkelijk. Ben je na het zien van de foto’s al erg enthousiast over de woning? Of er misschien zelfs een beetje verliefd op? Dan is de kans groot dat je blind bent voor de gebreken. Tijdens de bezichtiging zie je de woning door een roze bril. Achterstallig onderhoud zie je vaak niet. Daarom is het altijd verstandig om een neutrale partij mee te nemen. Dat kan bijvoorbeeld een familielid of vriend zijn die goed objectief kan zijn. 

3. Geen ontbindende voorwaarden

In een krappe woningmarkt heb je veel over voor het winnende bod. Zo hopen sommige huizenkopers een streepje voor te hebben op de concurrentie door de ontbindende voorwaarden achterwege te laten. Dat is een tactiek die je duur kan komen te staan. De ontbindende voorwaarden zijn er om je te beschermen tegen een miskoop. Bijvoorbeeld als de bouwkundige keuring verborgen gebreken onthult of je de financiering niet rondkrijgt. Laat je de voorwaarden achterwege? Dan zit je aan de koop vast. Neem dus altijd ontbindende voorwaarden op in je bod!

4. Verbouwing niet begroot

Om de woning helemaal naar eigen smaak op te knappen en af te werken, heb je naast de hypotheek soms een bouwdepot nodig. Maar wat als de verbouwing duurder uitvalt? En er toch nog een factuur binnenkomt die hoger is dan het resterende bedrag in je bouwdepot? Dan moet je dat bedrag van je eigen geld betalen. Dat kan erg vervelend zijn als je eigenlijk geen budget meer hebt. Ga er vooraf daarom altijd vanuit dat een verbouwing iets duurder uitvalt dan je eigenlijk verwacht. Dan heb je voldoende bouwdepot om je facturen mee te betalen. 

5. Geen bouwkundige keuring aanvragen

Een nieuwbouwhuis uit 2018 heeft geen bouwkundige keuring nodig, toch? Dat is toch alleen nodig voor oude huizen? Het is wat de meeste huizenkopers denken, maar niet de juiste gedachte. Het advies is toch om altijd een bouwkundig onderzoek te laten doen, ongeacht hoe oud een woning is. Ook in een nieuwbouwwoning kunnen mankementen aanwezig zijn. Blijkt uit de bouwtechnische keuring dat er verborgen gebreken zijn? Dan kun jij je op de ontbindende voorwaarden beroepen om onder de koop uit te komen. Bezuinig hier dus niet op!