Ga naar inhoud
Home Blog Waar herken je betonrot bij een Mantavloer en Kwaaitaalvloer aan?

Waar herken je betonrot bij een Mantavloer en Kwaaitaalvloer aan?

Betonrot is een bekend probleem in bebouwing. Het komt veel voor bij gebouwen met uitkragende balkons, galerijvloeren, Kwaaitaal- of Mantavloeren en wordt veroorzaakt door roestvorming van de aanwezige wapening. Het gewapende beton wordt dan uit elkaar gedrukt, het scheurt of brokkelt af en brengt de constructie in gevaar.

Met name in een omgeving waar zout wordt gebruikt en gebieden met zeeklimaat vormt betonrot een groot risico voor bijvoorbeeld balkons of galerijvloeren. De chloride uit de lucht dringt door in de constructie. De ijzeroxide-laag in de wapening van de constructie wordt daarna aangetast en verbroken met als gevolg dat de constructie verzwakt.

Beruchte vloeren met verhoogd risico betonrot is de Mantavloer en Kwaaitaalvloer. Hieronder leggen we de verschillende vloeren uit, hoe u betonrot kunt voorkomen en wat u het beste kunt doen als er betonrot is geconstateerd.

Mantavloer

De Mantavloer is een vloer van de firma Betonindustrie Woerden bv. Dit type betonvloer is vooral gelegd tussen 1965 en 1981 in woningen. Door het gebruik van calciumchloride ontstaat er roestvorming en kunnen er stukken beton afbreken. Herstel van de vloer is zeer kostbaar en altijd op kosten van de huidige eigenaar. Indien er niets aan gedaan wordt, zal de vloer steeds zwakker worden, met alle gevolgen van dien.

Kwaaitaalvloer

Een Kwaaitaalvloer is een prefab betonnen systeemvloer van de firma Kwaaitaal Vormbeton. De naam is vaak te vinden op de kopse kant. Dit merk vloer kent hetzelfde probleem als de Mantavloer. Ook hier betreft het met name huizen die gebouwd zijn tussen 1965 en 1981.

Ondanks dat dit een ander soort vloer is, openbaart het probleem zich op dezelfde manier. Er treedt een betonschade op door het gebruik van calciumchloride tijdens het productieproces. Roestvorming in de wapening zorgt voor zwakke plekken in het beton. Ook deze vloer moet hersteld worden om erger te voorkomen. Tot die tijd moet op beide soorten vloeren extreme belasting worden voorkomen. Verzet zware meubels en voorkom overbelasting tijdens feestjes en partijen.

Verschil tussen Mantavloer en Kwaaitaalvloer

Ondanks dat beide vloeren hetzelfde probleem van betonrot kennen, zitten er ook wezenlijke verschillen in. De Kwaaitaalvloer is 50 cm breed en de Mantavloer 120 centimeter. Doordat betonrot zich pas jaren later manifesteert, zijn beide vloeren jarenlang in dezelfde periode gebruikt.

Wilt u weten of u te maken heeft met betonrot in uw woning? Kruip dan even onder het huis en inspecteer het beton boven u. Betonrot herkent u aan de lichtbruine kleur van de roest of u ziet afgebrokkelde stukjes beton.

Een Kwaaitaalvloer ziet eruit als een gewelven kelder, met bogen aan de onderkant. Tussen iedere boog zit 50 cm. Een Mantavloer is rechte betonribben van 120 cm breed.

Voorkomen van betonrot

Betonrot komt vooral voor bij constructies die aan het einde van hun levensduur zijn. CO2 (kooldioxide, lucht of chloriden) dringen door tot aan de ijzeren wapening. Zorgvuldig omgaan met de hoeveelheid verhardingsversneller in het betonmengsel kan betonrot voorkomen. Een andere manier om betonrot te voorkomen is de bewapening diep genoeg in het beton plaatsen zodat er minder makkelijk lucht en vocht bij kan. Tenslotte zou u een lage water/cementfactor kunnen gebruiken. Hoe minder vocht in het beton, hoe kleiner de kans op betonrot.

Betonrot, wat nu?

Voor alle vormen van betonrot geldt: een bouwkundige inspectie is zeer wenselijk. Betonrot maakt de wapening van uw betonnen vloer zwak met als ergste geval dat de vloer moet worden vervangen. In het gunstigste geval kunt u nog jaren met de vloer doen. Het hangt sterk af van het stadium en de mate waarin het betonrot zich bevindt.

Wie gaat de kosten betalen?

Beide genoemde firma’s zijn inmiddels failliet dus de kosten voor herstel van uw vloer zijn voor eigen rekening. De kosten kunnen behoorlijk uit de hand lopen. Afhankelijk van de omvang van de schade, kunnen de kosten oplopen tot wel € 4500. Bij zo’n 110.000 woningen in Nederland is er sprake van betonrot in de vloeren.

Vermoed u betonrot in uw vloer of wilt u uw vloeren laten inspecteren? Neemt u dan contact met ons op. Wij voeren vloerinspecties uit waarbij wij de ruimte onder uw huis controleren op gebreken. Na de inspectie volgt een deskundig advies.

Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.