Ga naar inhoud
Home Blog Woning laten taxeren voor lagere hypotheeklasten
Woning laten taxeren voor lagere hypotheeklasten

Woning laten taxeren voor lagere hypotheeklasten

Zoek jij een manier om je hypotheeklasten te verlagen? Dan is het verstandig om – na de forse stijging van de huizenprijzen van de laatste jaren – jouw huis opnieuw te laten taxeren. Blijkt uit het taxatierapport een hogere woningwaarde? Je geldverstrekker kan dan je renteopslag verlagen en dat betekent lagere maandlasten. We zetten voor je op een rij wat een taxatie inhoudt en hoe een woning laten taxeren voor lagere hypotheeklasten precies werkt.

Wat is een taxatierapport precies?

Uit onderzoek blijkt dat 28% van de woningeigenaren de hypotheeklasten kan verlagen door een woning taxatie te laten uitvoeren. In totaal laten Nederlanders nu zo’n € 220 miljoen per jaar liggen.

Wil je weten wat jouw woning nu waard is en of je jouw maandlasten kunt verlagen? Dan heb je een taxatierapport nodig. Wat is een taxatierapport: dit houdt in dat een onafhankelijke taxateur je woning op een groot aantal punten naloopt; oppervlakte, bouwjaar, de staat van het onderhoud en nog veel meer. Vervolgens berekent de taxateur de waarde en legt dit vast in een rapport: het taxatierapport. Hier lees je dus in terug wat je woning waard is en hoe de waarde is opgebouwd.

Woning taxatie, huizenprijzen en hypotheek

De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen enorm. Het is dus goed mogelijk dat jouw huis nu veel meer waard is dan wat er bij de bank in de computer staat. Maar hoe zit het nu precies met de relatie tussen woning taxatie, huizenprijzen en je hypotheek?

Dan komen we op de renteopslag; een belangrijke factor bij de taxatie van je woning. Wat is renteopslag precies? Over het algemeen geldt: hoe hoger je hypotheek – ten opzichte van de waarde van je woning – hoe hoger je renteopslag. Want simpel gesteld is het zo dat hoe meer de bank jou leent, hoe groter het risico dat de bank loopt.

Los je af, dan passen de meeste banken op een gegeven moment automatisch de renteopslag aan. Je bereikt immers een lagere risicoklasse. Maar, bij een stijging van de woningwaarde verlagen de banken niet automatisch de renteopslag. Daar zul je dus zelf voor moeten zorgen: de eerste stap is een taxatie van je woning.

Woning laten taxeren loont vaak

Hoeveel je precies kunt besparen is in elke situatie weer anders. De soort hypotheek, het hypotheekbedrag, de rentevaste periode en nog veel meer factoren spelen een rol in de berekening van je mogelijke besparing. Maar wat wel in alle gevallen belangrijk is: in welke risicoklasse valt je hypotheek? Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de risicoklasse en hoe hoger de renteopslag.

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen. Stel je kocht je woning voor € 300.000. Je hebt de woning voor 90% gefinancierd met een annuïteitenhypotheek. Het hypotheekbedrag is dus € 270.000 en je valt in de hoogste risicoklasse voor de renteopslag.

Je laat je huis taxeren en de taxateur stelt de actuele waarde vast op € 375.000. Door aflossing heb je jouw hypotheekschuld inmiddels zien dalen naar zo’n € 260.000. De verhouding tussen de hypotheekschuld en je woningwaarde is € 260.000/€ 375.000 = 69,3%. De hypotheek valt nu dus in een veel lagere risicoklasse, namelijk de klasse tot en met 70%. De daarbij behorende renteopslag is lager. Past de geldverstrekker na de woningtaxatie de renteopslag aan, dan word je nieuwe maandbedrag aanzienlijk lager. Een aanpassing van de risicoklasse kan tot wel 0,5% schelen: dat is al gauw duizenden euro’s per jaar.

Woningwaarde vaststellen? Hoe doe ik dat?

Om je woningwaarde in te schatten kun je online tools invullen. Je krijgt dan echter alleen maar een schatting. Heb je een officiële waarde nodig, voor het verkopen van je huis of voor het wijzigen van je hypotheek? Dan heb je een officiële taxatie nodig, oftewel je moet je woning laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. Die kijkt naar het type woning, de grootte, het bouwjaar, de staat van het onderhoud, eventuele tuin en/of balkon en nog veel meer. Met een officiële taxatie kun je vervolgens naar je hypotheekverstrekker gaan.

Woning taxatie bij Keuringsdienst voor Wonen

Keuringsdienst voor Wonen is het vertrouwde adres voor het uitvoeren van taxaties. Wij werken standaard met NWWI erkende taxateurs en alle erkende Nederlandse financiële instellingen accepteren onze taxaties. We onderscheiden ons met een persoonlijke service. Je hebt altijd een vast contactpersoon die met grote zorgvuldigheid te werk gaat.

Woning laten taxeren? Neem contact op!

Wil jij weten hoeveel je kunt besparen en jouw woning laten taxeren? Onze erkende taxateurs gaan graag voor je aan de slag. Bij Keuringsdienst voor Wonen kun je er op rekenen dat je een objectieve en zorgvuldige waardebepaling van jouw huis krijgt. Wil je woningtaxatie aanvragen of heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!