Ga naar inhoud
Home Bouwkundig Rapport

Bouwkundig rapport

Nagenoeg ieder huis heeft verborgen gebreken. Dat kan een probleem worden wanneer u hier niet van op de hoogte bent bij het kopen van een woning. Met een bouwkundig rapport kunt u dit voorkomen. Hierin staan alle verborgen gebreken van de woning die tijdens de bouwkundige keuring worden geconstateerd. Keuringsdienst voor Wonen kan dit rapport binnen 2 werkdagen voor u regelen. Zo heeft u snel maximale zekerheid.

  • Erkend door o.a. NHG
  • Handig bij aankoop onderhandelingen
  • Afspraak binnen 3 werkdagen
  • Spoedaanvraag mogelijk, levering binnen 24 uur
  • Persoonlijke en klantvriendelijke service

Wat is een bouwkundig rapport?

Een bouwkundig rapport, ook wel bouwtechnisch rapport genoemd, is een onderdeel van een bouwkundige keuring. Bij een dergelijke keuring wordt een visuele inspectie van de woning uitgevoerd. De conditie van de belangrijkste bouwkundige onderdelen wordt bepaald en vastgelegd in een bouwtechnisch rapport. Het rapport is het ideale wapen tijdens de onderhandelingen wanneer u een woning koopt of verkoopt. De geconstateerde verborgen gebreken van de woning kunt u immers gebruiken als argument.

Wanneer bouwkundig rapport opvragen?

Het rapport is niet per definitie verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden wanneer u een woning gaat kopen. Zeker wanneer het om een oudere woning gaat. In dat geval is de kans groter dat u op den duur voor verassingen komt te staan. Bij een hypotheek met NHG is een bouwkundig rapport laten maken doorgaans wel verplicht. De hypotheekverstrekker wil kunnen inschatten hoe groot de kosten van achterstallig onderhoud zijn in verhouding tot de koopsom. Idealiter vraagt u een dergelijk rapport aan voordat u een bod uitbrengt. Op die manier heeft u een beter beeld van de waarde van de woning en staat u sterker in uw schoenen tijdens de onderhandelingen. Ook daarna kunt u nog een bouwtechnisch rapport laten maken. Bijvoorbeeld wanneer u twijfelt en niet overhaast het koopcontract wilt ondertekenen. U kunt een bouwkundige keuring laten opnemen als voorbehoud of de 3 dagen bedenktijd laten uitvoeren.

De inhoud van een bouwtechnisch rapport

Tijdens een bouwkundige keuring worden er diverse onderdelen geïnspecteerd: metselwerk, kozijnen, dakconstructie en bedekking, interieurafwerking, badkamer en/of toilet, etc. Hiervoor hanteren wij een vaste werkwijze. Vervolgens worden de bevinden vastgelegd in het bouwtechnisch rapport. Deze ontvangt u binnen 2 werkdagen na de keuring per mail. U krijgt een kostenindicatie van het achterstallige onderhoud en van het onderhoud voor de komende 1 tot 4 jaar. Daarnaast worden er foto’s gemaakt van de gebreken. Indien nodig geven wij advies voor specialistisch onderzoek, om bijvoorbeeld de aanwezigheid van asbest of ongedierte te achterhalen.

De voordelen op een rij

Een bouwkundig rapport:

  • Geeft inzicht in de gebreken en bijbehorende kosten. Elk gebrek dat gevonden wordt in de woning, komt in het eindrapport te staan. Zo heeft u alle harde feiten op een rij en meer zekerheid over de kosten van herstelwerkzaamheden.
  • Maakt onderhandelen over de vraagprijs mogelijk. U weet precies waar verbeteringen nodig zijn. Dit kan de prijs van het pand wellicht verlagen.
  • Kan dienen als ontbindende voorwaarde in het (voorlopig) koopcontract. In het rapport staan alle verborgen gebreken van de woning. Wanneer de verkopende partij dit verzwijgt of hier niet vanaf weet, kunt u het (voorlopig) koopcontract laten ontbinden.
  • Is geschikt voor hypotheken met NHG. Onze bouwkundige rapportages worden erkend door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en alle financiële instellingen die geregistreerd staan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo heeft u extra zekerheid.

Bouwkundig rapport kosten

Een bouwkundige keuring is dus zeer waardevol, maar wat kost een bouwkundig rapport eigenlijk? De bouwkundig rapport kosten bedragen vanaf €400, en bij een spoedaanvraag komt daar €50 bij. Om u extra zekerheid te bieden kunnen wij ook een NEN 2580 inmeting en thermografische inspectie uitvoeren. Op aanvraag kan er ook specialistisch onderzoek of een bouwkundig rapport en taxatie worden gerealiseerd. Taxaties worden alleen uitgevoerd in een straal van 20km rondom Amsterdam.

Bouwkundig rapport opvragen

Bent u van plan om een woning te kopen? Een bouwkundig rapport aanvragen geeft u maximale zekerheid. De experts van Keuringsdienst voor Wonen zijn zeer ervaren en volledig objectief. Wij zorgen dat de afspraak binnen 3 werkdagen wordt ingepland. Indien u geïnteresseerd bent kunt u gerust contact met ons opnemen. Ook voor vragen over bijvoorbeeld de kosten bouwkundig rapport. Dit kan per telefoon via 085 – 016 04 40 of door het contactformulier in te vullen. Wij zijn werkzaam binnen een straal van 75 kilometer rondom Amsterdam. Zo kunnen we snelheid en een aantrekkelijke prijs garanderen.