Ga naar inhoud
Home Blog 10 tips voor het kopen van een woning

10 tips voor het kopen van een woning

Je bent opzoek naar een koopwoning of je hebt al een koopwoning op het oog, maar wat nu? Keuringsdienst voor Wonen geeft je 10 tips voor het kopen van een woning.

Tip 1: Wat kan ik lenen?
Ga eerst op bezoek bij een (hypotheek)adviseur om je te laten informeren over het te lenen bedrag en in welke hypotheekvorm.

Tip 2: Vergelijk en bekijk
Bekijk en bezoek meerdere woningen en buurten. Bekijk ook woningen waar je niet geïnteresseerd in bent. Zo kan je goed vergelijken wat je wel en vooral niet wilt.

Tip 3: Bezichtigen
Tijdens een bezichtiging goed om je heen kijken en door bepaalde zaken heen te kijken. Ga ook langs bij de buren om vragen te stellen over de omgeving.

Tip 4: Informatie
Verzamel zoveel mogelijke informatie over de woning en over de omgeving. Denk aan over omgevingsvergunningen in de straat of buurt waar je in de toekomst (over)last van kan hebben. Maar ook de historie van de woning.

Tip 5: Interesse
Ben je geïnteresseerd in een woning, laat vooraf een aankoopkeuring uitvoeren. Zo krijg je een goed beeld van de technische staat en toekomstige onderhoud kosten van de woning. Tevens heb een goede onderbouwing voor de onderhandeling.

Tip 8: Kosten overweging
Nadat je het aankoopkeuring heb ontvangen kan je een overweging maken van de kosten die je moet maken om de woning aan te passen naar je smaak of de toekomst en je hebt een overzicht voor het aankomende onderhoud. Dit bepaald je eerste bod!

Tip 7: Ontbindende voorwaarden
Wel of niet opnemen en welke voorwaarden zijn gebruikelijk om op te nemen? De voorwaarden “onder voorbehoud van financiering” is een meest gebruikelijke voorwaarden. Daarnaast de voorwaarden van een bouwkundig onderzoek. Dit laatste hoeft je niet op te nemen als je voor het bieden een aankoopkeuring hebt laten uitvoeren.

Tip 8: Neem de tijd
Denk rustig over alles na, en zet alles nogmaals op een rijtje. Wat ga ik betalen per maand? Kan ik de verhuizing en eventuele verbouwingen betalen. Slaap er nog een nachtje over.

Tip 9: Bod uitbrengen
Een bod uitbrengen! Je moet bewust zijn wat de woning waard is, dus begin met een laag start bod. Maar niet te laag, je bod moet wel serieus genomen worden. Spreek met je zelf een eind bod af en wijk daar ook niet vanaf. Het beste is om dit proces door een aankoopmakelaar te laten uitvoeren of iemand die geen emotionele band heeft met de woning.

Tip 10: Taxatie
Waarom is een taxatie nodig? Een taxatierapport informeert de geldverstrekker over de waarde van de woning. Ook kunt een taxatie laten uitvoeren als u een bouwdepot wilt aanvragen. Dan wordt er een taxatie in huidige staat en na verbouwing opgemaakt.