Ga naar inhoud
Home Energielabel aanvragen
 • Energielabel aanvragen

  Wilt u een energielabel aanvragen? Keuringsdienst voor Wonen kan voor u een energielabel controleren, opnemen en registreren.

   

  Vanaf 1 januari 2015 kan iedere woningeigenaar zijn voorlopige label definitief maken, bouwkundig adviesbureau Keuringsdienst van Wonen helpt u daar graag bij!

   

  Risico’s bij geen of fout Energielabel
  -Verplicht bij verkoop vanaf 1 januari 2015;
  -Risico op boete vanaf €400,-;
  -Kans op gerechtelijke vervolging bij fouten in het Energielabel.

   

  Woning kopen
  Een woning of een ander pand kopen, die beslissing gaat niet over één nacht ijs. In hun overwegingen nemen kopers zelden de energieprestatie van woningen of gebouwen mee. Terwijl dit toch voor een belangrijk deel de maandelijkse lasten bepaalt. Goed dus om er vooraf over na te denken. Het energielabel maakt de energieprestatie inzichtelijk.

   

  Meerwaarde van een energielabel aanvragen
  Waarom een energielabel aanvragen? De toekomstige energiekosten van een woning of gebouw bepalen voor een belangrijk deel de maandelijkse lasten. Breng daarom de energieprestatie van een woning of gebouw ter sprake. Dit levert een positief verkoopargument op bij de verkoop. Potentiële kopers waarderen heldere en duidelijke informatie over de energieprestatie van een woning of gebouw, zeker bij stijgende energieprijzen.

   

  Ook kunt u hen helpen besparen, bijvoorbeeld door er op te wijzen dat het energielabel van invloed kan zijn op de hoogte van de te verstrekken hypotheek en op de bestedingsruimte. Zo onderscheidt u zich, met oog voor de toekomst.

   

  Wanneer heeft u een energielabel nodig
  Bij verkoop of verhuur van een gebouw moet de eigenaar het energielabel overleggen. Dit is verplicht sinds 1 januari 2008. Het energielabel is bij transactie verplicht voor woningen, gebouwen bedoeld voor de gezondheidszorg (klinisch en niet-klinisch), horeca, kantoren, onderwijs, sport, winkels en bedrijfsverzamelgebouwen. Het energielabel is tien jaar geldig vanaf de opnamedatum.

   

  Tips
  Hypotheek / financiering
  Het energielabel kan de hoogte van de te verstrekken hypotheek beïnvloeden. De Nationale Hypotheekgarantie maakt het mogelijk om maximaal € 6.500 extra te lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit extra bedrag wordt door de NHG buiten de toetsing voor de maximale financieringslast gehouden. Kopers die besluiten om hun nieuwe woning op te knappen of te verbouwen doen er goed aan om juist dan energiebesparende maatregelen mee te nemen.

   

  Verbouwing
  Hebben de kopers verbouwingswensen? Bespreek dan de optie om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Er zijn duidelijke redenen om dit te overwegen, zoals een lagere energienota, meer comfort, waardevermeerdering van de woning of het gebouw, en natuurlijk het klimaatvoordeel.

  Groen label meer waard
  Door besparingsmaatregelen kan een woning of gebouw in waarde stijgen, bijvoorbeeld doordat het in een hogere energieklasse terechtkomt. Woningen met een goede energetische kwaliteit hebben een hogere verkoopwaarde dan vergelijkbare woningen die minder goed scoren op energiegebied, zo blijkt uit onderzoek (NBWO, 2008). Het energielabel toont deze prestatie.

   

  Wilt u een energielabel aanvragen bij Keuringsdienst voor Wonen. Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of telefonisch met bovenstaand telefoonnummer.

Kosten energielabel

OnderdeelToelichtingTariefBestellen
Energielabel controleren en registreren<100m2€165,-Bestellen
Energielabel opnemen en registreren100 tot 200m2€215,-Bestellen
Energielabel opnemen en registreren200 tot 300m2€275,-Bestellen
Energielabel opnemen en registreren>300m2€335,-Bestellen
Energie Index voor huurwoningenMaatwerkVraag offerte aan