Ga naar inhoud
Home Blog Meer huizen boven water, interesse om te verhuizen groeit

Meer huizen boven water, interesse om te verhuizen groeit

In het eerste kwartaal van 2015 zijn ongeveer 135 duizend huishoudens, die eerder een restschuld hadden op hun woning, boven water gekomen. De stijging van de huizenprijzen is goed voor de doorstroming. De Rabobank meent dat ongeveer 40 procent van deze groep huizenbezitters, dus ongeveer 54 duizend huishoudens, plannen maakt om te verhuizen.

Dit is een belangrijke ontwikkeling en een grote stimulans voor de woningmarkt. “Doorstromers zullen dit jaar een stuk actiever worden op de woningmarkt”, zegt Pieter van Dalen, woningmarkteconoom bij de Rabobank.

Minder dan een miljoen

Door het voorzichtige herstel op de woningmarkt is het aantal huishoudens met een restschuld onder de één miljoen gezakt (was eerder ruim één miljoen).  De Rabobank verwacht dat steeds meer huishoudens ‘boven water komen’ en dat rond 2020 weer net zo veel huishoudens onder water staan als voor de crisis (2008). “Dat is als de huizenprijzen met ongeveer twee procent per jaar blijven stijgen.”

Herstel

Sinds 2014 is sprake van een voorzichtig herstel op de woningmarkt en ook in de eerste maanden van 2015 trok de markt verder aan. De huidige lage hypotheekrente is ook een belangrijke stimulans voor huizenkopers.

De huizenprijzen daalden in de jaren na 2008, toen de crisis begon, met gemiddeld ruim 20 procent.

BRON: vastgoed.nl