Ga naar inhoud
Home Blog Wat is een opleverkeuring en wanneer heb ik die nodig?

Wat is een opleverkeuring en wanneer heb ik die nodig?

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende tijd. Vaak koopt u een huis vanaf de tekeningen en dan gaat het bouwen pas beginnen. In de loop der tijd worden er afspraken gemaakt over eventuele afwerking of meer- of juist minderwerk. Ook al staat uw huis er nog niet, er moeten al wel een hoop zaken geregeld worden voordat de woning echt opgeleverd kan worden. En die oplevering, dat is nog het meeste spannende moment van de hele periode!

Wat is een oplevering?

De officiële oplevering van uw woning is het moment dat uw woning klaar is en de aannemer de sleutels aan u overdraagt. U accepteert de woning en bent officieel de nieuwe eigenaar.

Maar voordat het zover is, loopt u samen met de aannemer een rondje door het huis om te bekijken of de woning precies is opgeleverd zoals afgesproken. Er wordt alleen visueel bekeken of er gebreken zijn. Mochten er later nog zaken aan het licht komen die u niet had kunnen zien tijdens de laatste inspectie, dan kunt u deze als verborgen gebreken aanmerken en eventueel later reclameren.

nieuwbouwproject-groots

Opleverkeuring door een professional

De opleverkeuring is een belangrijke stap voor het accepteren van de woning. Om zeker te weten dat uw huis volgens afspraak wordt opgeleverd en dat er geen gebreken zijn, is het verstandig om u te laten bijstaan door een professional. Een ervaren inspecteur bekijkt uw woning kritisch en vaak met een andere blik dan wanneer u dat zelf doet. Hij ziet er op toe dat eventuele tekortkomingen in het rapport komen, het zogenaamde ‘Proces verbaal van oplevering’.

Drie stappen van een opleverkeuring

Een opleverkeuring gebeurt grofweg in drie stappen:

1. Afspraak maken met een professional

De eerste stap is makkelijk: maak een afspraak met een ervaren inspecteur op de dag van oplevering zoals vermeld in de officiële uitnodiging van de aannemer. Doe dit op tijd, zodat u ook zeker weet dat de inspecteur tijd heeft om bij te staan bij de oplevering.

2. Verzamel alle officiële documenten van de woning

Het is handig om vooraf alle belangrijke, officiële documenten van uw woning te verzamelen. Denk daarbij aan het bestek, bouwtekeningen, meer- en minderwerklijsten, verkoopbrochure en eventuele aandachtspunten die tijdens de bouw al zijn besproken. Overhandig deze ook aan de inspecteur zodat hij deze punten kan meenemen in zijn rapport.

nieuwbouwwoning

3. De dag van de oplevering

En dan is eindelijk het moment van de oplevering daar. U ontmoet de inspecteur en aannemer voor de woning en gaat samen naar binnen voor de visuele keuring. Meestal werkt u van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Tijdens de keuring kunt u vragen stellen en krijgt u uitleg over het in gebruik nemen van bepaalde installaties e.d.

Per ruimte worden eventuele gebreken genoteerd. Aan het einde van de keuring worden deze verzameld in het proces verbaal van de oplevering. Samen controleert u het rapport. Bent u het eens met de bevindingen? Dan kunt u met een gerust hart een handtekening zetten.

Voordelen van een opleverkeuring

Waarom zou u een opleverkeuring doen? In de eerste plaats omdat u dan direct inzicht heeft in de eventuele bouwkundige gebreken van uw woning. Bovendien heeft u een sterke positie ten opzichte van de bouwer. Zeker als u een ervaren inspecteur in de arm neemt. Als laatste heeft u met het proces verbaal in de hand gelijk ook een advies over de stappen die u het beste kunt nemen ná de oplevering. Welke zaken moet u nog oppakken en wat kunt u het beste als eerste doen?

Is alles gelukt tijdens de oplevering? Dan hoeft u alleen nog maar de sleutel in ontvangst te nemen en kunt u gaan genieten van uw woning!