Ga naar inhoud
Home Blog Woningmarkt totaal verstoord in Groningen

Woningmarkt totaal verstoord in Groningen

GRONINGEN – Het is lastig om de waarde van woningen in het aardbevingsgebied te bepalen. Dat concludeert Marcel Bakker in zijn afstudeerscriptie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

,,De markt is heel erg verstoord en kan niet goed worden beoordeeld. Hoe moet je de waarde van woningen in dit gebied nu bepalen?”, zegt Bakker, die inmiddels een baan vond in de Randstad. Hij boog zich voor zijn masterscriptie bij de faculteit economie en bedrijfskunde over de effecten van de gaswinning op huizenprijzen. Bakker wilde weten of er een systeem mogelijk is dat de prijsontwikkeling nauwgezet volgt.

Ortec
Hij bekeek informatie van NAM, ministerie van Economische Zaken, provincie, gemeenten en onderzoeksbureaus die in Groningen actief zijn. Zoals Ortec, dat in opdracht van minister Henk Kamp de Groninger woningmarkt volgt en dat eerder concludeerde dat er in het bevingsgebied geen sprake is van een ‘opvallende daling’ van de huizenprijzen, vergeleken met woningen elders in het land.

De woningen die nu in Groningen nog worden verkocht, vertekenen volgen Bakker het beeld van de woningmarkt in het bevinggebied. ,,Alleen de pareltjes op de huizenmarkt worden verkocht, huizen in goede staat zonder al te veel schade. Dat beïnvloedt de prijsstand. Niet verkochte huizen worden niet meegenomen in de berekeningen.”

Onder vuur
Bakker wijst er op dat de huidige compensatieregeling van de NAM voor woningeigenaren onder vuur ligt. De geboden compensatie wordt als veel te laag gezien. Bovendien kan pas iets worden uitgekeerd nadat een woning is verkocht. Minister Kamp beloofde begin dit jaar te onderzoeken of huiseigenaren eerder een ‘indicatie’ kunnen krijgen van eventuele compensatie. Ook wil hij dat het CBS de Groninger woningmarkt in kaart brengt.

Bakker pleit ook voor meer onderzoek. ,,Er moet worden gekeken hoe moet worden omgegaan met huizen die niet worden verkocht. De prijs daarvan is onduidelijk. Hoe neem je dat mee?”

Ratio
Hij pleit ervoor om bij onderzoek naar de waardedaling van huizen een extra factor mee te nemen, door te kijken naar de ratio tussen woningen die te koop worden gezet en huizen die echt worden verkocht. Ook zou kunnen worden gelet op het aantal leegstaande huizen en het aantal gedwongen verkopen in Groningen.

Bakker verbaast zich erover dat behalve de NAM en het ministerie van EZ niemand een rekenmethode heeft om de invloed van gaswinning op de huizenprijzen te berekenen. ,,Zeker gezien alle kritiek op die partijen had ik dat wel verwacht.

BRON: dvhn.nl