Ga naar inhoud
Home Blog 4 redenen om te kiezen voor een 3D bouwtekening
4 redenen om te kiezen voor een 3D bouwtekening

4 redenen om te kiezen voor een 3D bouwtekening

Met een verbouwing of aanbouw in het vooruitzicht laten veel mensen een 2D bouwtekening maken. Heel begrijpelijk, want een 3D tekening is in zulke gevallen misschien wat overdreven. Toch is het slimmer om voor een 3D bouwtekening te kiezen als u een verbouwing op de planning heeft staan. Daar hebben we vier hele goede redenen voor. Welke dat zijn leggen we haarfijn aan u uit.

2D vs. 3D

Eerst frissen we even het geheugen op. Want wat is ook alweer het verschil tussen 2D en 3D bouwtekeningen? Voor een tweedimensionale (2D) bouwtekening maakt de specialist tekeningen van verschillende aanzichten, om uw woning volledig in kaart te brengen. De afmetingen staan daarbij genoteerd. Driedimensionale (3D) bouwtekeningen geven u de mogelijkheid om uw woning digitaal vanuit alle verschillende hoeken te bekijken. U loopt als het ware een rondje rondom de woning. Zo krijgt u een goed beeld van het resultaat na de verbouwing.

Waarom een 3D bouwtekening heel waardevol is

Wanneer u een traditionele 2D bouwtekening laat maken, kiest u eigenlijk voor de makkelijkste weg. Zonde, want een 3D tekening biedt veel meer voordelen en bespaart u een hoop ellende tijdens de verbouwing. De vier belangrijkste redenen om voor zo’n tekening te kiezen hebben we op een rijtje gezet. Neem dit mee in uw overweging als u een bouwtekening laat maken.

1. U krijgt meer inzicht

Kiest u voor een 2D bouwtekening, dan maakt de specialist verschillende tekeningen om uw woning volledig in kaart te brengen. Het aflezen van deze tekeningen lijkt misschien eenvoudig, maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Daarnaast bestaat het risico dat de verschillende plattegronden en aanzichten niet goed op elkaar aansluiten. Die fouten zorgen tijdens de verbouwing voor problemen, met alle gevolgen van dien. Uw op maat gemaakte kast past bijvoorbeeld niet onder de trap, of er is onvoldoende ruimte voor isolatiemateriaal.

Met een 3D bouwtekening voorkom je zulke problemen. De specialist tekent alle onderdelen van uw woning digitaal in 3D. Denk aan de muren, tussenwanden, balken, kozijnen en de trap. Zo krijgt u meer inzicht in alle ruimtes en hoeken. Uit het tekenprogramma rolt een plattegrond, doorsnede en aanzicht. Daarmee controleert u of uw wensen haalbaar zijn. Dat scheelt een hoop verrassingen achteraf.

2. Er worden precies genoeg bouwmaterialen besteld

Het is altijd lastig om in te schatten hoeveel bouwmaterialen u nodig heeft voor de verbouwing. Daar gaat een 3D bouwtekening bij helpen. Van deze tekening leest u gemakkelijk af hoeveel materiaal er nodig is. Bij een 2D tekening moet de aannemer dit met de hand berekenen. Een tijdrovend klusje en dus niet heel efficiënt. Met een 3D bouwtekening bestelt u nooit te veel bouwmaterialen en dat scheelt een hoop onnodige kosten.

3. U krijgt een mooie sfeerimpressie

Met een 3D bouwtekening heeft u duidelijk in kaart hoe uw woning in elkaar zit. Toch blijft het lastig om een indruk te krijgen van hoe de ruimtes eruit zien als alle meubels erin staan. Het voordeel van een 3D bouwtekening is dat u gelijk 2D/3D plattegronden (sfeerplattegronden) kunt aanvragen. Hierbij richt u de woning digitaal in zodat u een mooie sfeerimpressie krijgt. U ziet ook gelijk wat er mogelijk is in bepaalde ruimtes. Is er bijvoorbeeld genoeg loopruimte rondom de eettafel? En past de grote hoekbank wel in de lange, maar smalle woonkamer? Met 2D/3D plattegronden kunt u alvast heerlijk voorgenieten van de verbouwing.

4. Een 3D bouwtekening is goedkoper

Vaak zijn er een stuk of twintig 2D bouwtekeningen nodig om uw woning volledig in kaart te brengen. De specialist maakt al die tekeningen één voor één. Dat kost tijd. U kunt zich voorstellen dat de kosten hierdoor flink oplopen. Wanneer u kiest voor een 3D tekening krijgt u automatisch alle andere belangrijke tekeningen. Dat maakt een 3D bouwtekening een stuk goedkoper dan de 2D variant.

Profiteer van de technologische ontwikkelingen

Gaat u binnenkort verbouwen en twijfelt u nog tussen een 2D of 3D bouwtekening? Wij hebben de keuze al gemaakt. Een 3D tekening is in alle opzichten voordeliger. Bovendien gaan de technologische ontwikkelingen ontzettend snel, dus er is steeds meer mogelijk. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken? Bij Keuringsdienst voor Wonen zijn we groot fan van driedimensionale tekeningen. We vertellen u er graag meer over als u nog vragen heeft. Neem contact op en laat het ons weten!