Ga naar inhoud
Home Blog De bouwkundige checklist voor verkoop van uw woning

De bouwkundige checklist voor verkoop van uw woning

De eerste indruk bij het bezichtigen van een huis is allesbepalend. Een huis dat goed verzorgd is en een opgeruimde indruk achterlaat, wordt sneller verkocht dan wanneer er zichtbaar achterstallig onderhoud aanwezig is. Wanneer u uw woning gaat verkopen, is het verstandig om daarom zelf kritisch door de woning te lopen en een aantal zaken te controleren. Aan de hand van een checklist weet u zeker dat u geen punten over het hoofd ziet. U kunt de woning met een gerust hart te koop kunt zetten. Deze praktische tips helpen bij de verkoop van uw woning. Volg de checklist voordat de fotograaf op bezoek komt. De foto’s bepalen of een potentiële koper een afspraak maakt met de makelaar of niet.

Tip 1. Gaat u renoveren of opknappen?

Wanneer u van plan bent om de woning op korte termijn te verlaten en te koop te zetten, dan is het verstandig om het bij alleen opknappen te laten. De waarde van het huis zal niet direct vermeerderen, maar u zult de woning wel sneller en gemakkelijker verkopen, omdat u het interessant maakt voor de potentiële verkoper.

Bent u van plan om nog enige jaren in de woning te blijven wonen, maar op termijn wel uit te kijken naar een andere woning, dan zou een renovatie een lucratieve oplossing kunnen zijn. U pakt eventuele gebreken en achterstallig onderhoud grondig aan, waarmee de woning er weer tiptop uitziet voor een eventuele verkoop in de komende jaren. De waarde van het huis zal vermeerderen én u zit zelf nog jaren in een huis naar uw zin.

Tip 2. Schilderwerk

Afgebladderde verf en kale plekken op het houtwerk is geen fraai gezicht. Bovendien is het erg slecht voor de conditie van het houtwerk. Buiten kan het weer zijn sporen achterlaten op het houtwerk en binnen zijn slijtage plekken en ouderwetse kleuren een doorn in het oog van de bezichtiger. Zorg er daarom voor dat het schilderwerk van de kozijnen, deurposten en eventueel trap er netjes en verzorgd uitziet. Laat desnoods kleine reparaties uitvoeren indien nodig. Denk bijvoorbeeld aan de plinten of een losgesprongen plank.

Tip 3: De centrale verwarming

Een grote kostenpost in een eigen huis is de centrale verwarming (cv). De aanschaf van een nieuwe cv is een kostbare aangelegenheid. Daarom is het belangrijk om de cv goed te onderhouden, zodat u er zelf jaren profijt van hebt én de nieuwe koper niet meteen voor onaangename kosten komt te staan. U kunt de verwarmingsinstallatie zelf goed schoonhouden door regelmatig met een vochtige doek de buitenkant stofvrij te houden. Bovendien moet de druk op de ketel goed zijn. Als de waterdruk niet genoeg is, zal de ketel niet goed functioneren en kunnen er storingen ontstaan. De minimale waterdruk is 1,5 bar. Controleer dit regelmatig en vul bij indien nodig. Laat jaarlijks de installatie controleren door een erkend cv-installateur.

Tip 4: Kit- en voegwerk controleren

Bijna niets is zo lelijk en onaantrekkelijk aan een huis dan oud, vies kitwerk en voegen in de badkamer en keuken. Het geeft een onhygiënisch gevoel en de kijker moet daar overheen zien te kijken. Vervang vies en loszittend kit met een scherp (plamuur)mesje. U kunt het beste schimmelwerend kit gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij speciaalzaken of bij een doe-het-zelfwinkel.

Tip 5: Pak schimmelplekken aan

Ruimtes als bijkeuken, badkamer en keuken kunnen vochtig zijn. Hierdoor is de kans groter dat er bij slechte ventilatie vochtplekken en schimmels kunnen ontstaan op muren en plafond. Geen fraai gezicht en zeker niet gezond. Zorg ervoor dat deze plekken voor de eerste bezichtiging zijn verwijderd. Dit doet u met een vochtige doek en een sopje van soda. Gebruikt u een borstel bij grotere oppervlakten. Laat de plek goed drogen en behandel de muren en het plafond daarna met schimmelwerende verf. Uw badkamer ziet er daarna weer schoon en fris uit.

Keuringsdienst voor Wonen en bouwkundige inspectie

Wilt u uw woning verkopen en hebt u bovenstaande checklist toegepast? Om er helemaal zeker van te zijn dat u uw huis met een gerust hart kunt verkopen, kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren op uw woning. Een onafhankelijk bouwkundig bedrijf als Keuringsdienst voor Wonen zal een grondige inspectie uitvoeren en verwerken in een rapport. U krijgt zo een goed beeld van de bouwkundige staat en onderhoudssituatie van uw woning.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.