Ga naar inhoud
Home Blog Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026
Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

Het kabinet riep onlangs de hybride warmtepomp uit tot dé standaard voor het verwarmen van woningen, met ingang van 2026. Waarom wil het kabinet dat en wat betekent dit in de praktijk, als je bijvoorbeeld je cv-ketel wilt vervangen? En wat is nu eigenlijk precies een hybride warmtepomp? Het antwoord op deze, en nog meer interessante vragen over de hybride warmtepomp lees je hieronder.

Wat is een (hybride) warmtepomp?

Een warmtepomp is een alternatief voor de cv-ketel. Kenmerkende verschillen tussen de warmtepomp en de cv-ketel zijn dat een warmtepomp geheel elektrisch werkt – geen gas meer nodig dus – en dat het een woning verwarmt met de buitenwereld als warmtebron; bijvoorbeeld de buitenlucht, zonnewarmte, energie uit de bodem en/of uit het grondwater.

Een hybride warmtepomp is een tussenvorm: een combinatie van een elektrische warmtepomp met een cv-ketel. Je gebruikt dan nog wel wat gas, maar stukken minder dan met een gewone cv-ketel.

Bespaar fors op het gebruik van aardgas

Het doel van overstappen op hybride warmtepompen, is een forse besparing op gas: dit is goed voor zowel het klimaat als voor je energierekening. De keuze viel op de hybride warmtepomp, omdat deze voor veel meer woningen geschikt is dan een puur elektrische warmtepomp. Het kabinet verwacht dat het standaardiseren van de hybride warmtepomp een gemiddelde besparing op gas per huishouden van zo’n 60% zal opleveren.

Normering hybride warmte-installaties vanaf 2026

Het kabinet is nu al bezig normering op te stellen, voor een probleemloze start in 2026. De normering dient om meetbare eisen te kunnen stellen aan verwarmingsinstallaties. Wanneer je dan bijvoorbeeld je cv-ketel wilt vervangen, kun je aan de hand van de normering berekenen – of laten berekenen – welke hybride warmtepomp de beste oplossing is voor jouw situatie.

Vijf veel gestelde vragen en antwoorden over hybride warmtepompen

Over hybride warmtepompen valt heel wat meer te vertellen. We zetten de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen over hybride warmtepompen voor je op een rij:

1. Ben ik verplicht een hybride warmtepomp aan te schaffen en zo ja wanneer?

Op dit moment ben je niets verplicht, maar vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de minimale standaard voor het verwarmen van woningen. Dus vanaf dat jaar moet je als je jouw cv-ketel wilt vervangen kiezen voor een hybride warmtepomp, of een vergelijkbare of nog zuinigere en duurzamere oplossing.

2. Heb ik andere mogelijkheden om mijn huis te verwarmen?

Er zijn vanaf 2026 andere oplossingen dan de hybride warmtepomp mogelijk om je huis te verwarmen, zoals:

  • Een volledig elektrische warmtepomp, waarmee je jouw woning gasloos verwarmt.
  • Een aansluiting op een warmtenet – ook wel stadsverwarming of blokverwarming genoemd. Als de wijk waarin je woning staat op redelijk korte termijn bijvoorbeeld aansluit op een warmtenet, hoef je niet over te stappen op een hybride warmtepomp.

3. Zijn er uitzonderingen mogelijk?

Er zijn zeker uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld voor woningen die door ouderdom of bouwwijze niet goed te verwarmen zijn met een hybride warmtepomp. Dan kan het zo zijn dat de kosten voor een verbouwing om het huis geschikt te maken te hoog oplopen. Anders gezegd, er komen uitzonderingen voor woningen waar een hybride warmtepomp zich niet terugverdient.

4. Gaat de overheid vanaf 2026 controleren of ik wel echt een hybride warmtepomp aanschaf als ik mijn ketel vervang?

De overheid gaat geen controleurs langs de huizen sturen, maar samenwerken met installatiebedrijven. Zij zorgen bij de vervanging van elke cv-ketel voor een duurzaam alternatief, zoals de hybride warmtepomp. De installateur heeft immers alle vakkennis in huis, om te bepalen op welke manier je jouw woning het beste kan verwarmen.

5. Kan ik straks wel een hybride warmtepomp betalen?

Een hybride warmtepomp kost nu grofweg tussen de 4.000 en 7.000 euro. De overheid wil dat ze in 2026 goedkoper zijn. Door gaat de overheid in samenwerking met fabrikanten en installateurs voor zorgen. En mocht een hybride warmtepomp in 2026 nog steeds duurder zijn dan een cv-ketel: je krijgt er in ieder geval een lagere energierekening door. 

Meestal verdient een hybride warmtepomp zich ruim binnen de levensduur terug. Dat hangt natuurlijk voor een deel ook af van de gasprijzen, maar die stijgen de laatste tijd alleen maar en het einde van de stijgingen is nog niet in zicht. Daarnaast stelt de overheid ook subsidie beschikbaar om warmtepompen betaalbaarder te maken. Dan zijn er ook nog goedkope, vaak zelfs renteloze leningen beschikbaar voor verduurzaming van woningen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de hybride warmtepomp? Neem contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@keuringsdienstvoorwonen.nl of bel naar 085 – 016 04 40.