Ga naar inhoud
Home Blog Nieuw onderzoek naar woningmarkt Groningen

Nieuw onderzoek naar woningmarkt Groningen

Er komt een nieuw onderzoek naar de gevolgen van aardbevingen voor de woningmarkt in negen Groningse aardbevingsgemeenten. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Het onderzoek moet in het najaar klaar zijn en gaat maximaal 400.000 euro kosten. De provincie Groningen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het ministerie van Economische Zaken delen de kosten. Bureau OTB, onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, voert het uit.

‘Hier in Groningen kun je je huis echt niet kwijt’, zegt Jacques Wallage, voorzitter van overlegorgaan de Dialoogtafel. ‘We weten nog steeds niet hoe de woningmarkt afwijkt van die van de rest van Nederland. Daar moet dit onderzoek meer duidelijkheid over geven.’

Volgens Wallage is in de Dialoogtafel nadrukkelijk afgesproken dat het onderzoek geen herhaling moet worden van de onderzoeken van bureau Ortec Finance uit Rotterdam. Daarop kwam veel kritiek, omdat het de waardeontwikkeling van woningen niet goed in kaart zouden hebben gebracht.

De belangrijkste thema’s van het nieuwe onderzoek zijn de waardeontwikkeling en verkoopbaarheid van huizen in het aardbevingsgebied. Het onderzoek moet een database opleveren waarin per huis een uitgebreide beschrijving is opgenomen. Inclusief schade- en bevingsgeschiedenis. De database moet toegankelijk worden voor overheden, burgers en andere belanghebbenden.

BRON: Vastgoedmarkt