Ga naar inhoud
Home Blog Woningmarkt Amsterdam lijkt op weg naar krapte van voor kredietcrisis

Woningmarkt Amsterdam lijkt op weg naar krapte van voor kredietcrisis

Het aantal verkopen in de hoofdstad is in 2014 sterk gestegen. Hetzelfde geldt voor de prijzen. Veel woningen worden boven de vraagprijs verkocht.
In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn in Amsterdam al 5.971 woningen verkocht. Een stijging van 54 procent, vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2013. Dat blijkt uit cijfers van Woon Amsterdam 2014. Woon Amsterdam is een jaar- lijkse publicatie, waarvoor dit jaar Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) samenwerken om een zo compleet en actueel mogelijk beeld van de Amsterdamse woningmarkt te geven. Naar verwachting worden er dit jaar zo’n 7.900 woningen verkocht, een cijfer dat past bij de periode van 2005-2008, kort vóór het inzetten van de kredietcrisis.

De prijsstijging in 2014 past net zo bij deze piekperiode van voor de crisis. In de eerste 3 kwartalen  van 2014 is de prijs per m2 gestegen met 6,5 procent. Er is daarbij geen verschil tussen verkopen van eigenaar bewoners en de verkopen door corporaties.  De sterke stijging van de aantallen verkopen en de prijzen gelden net zo hard voor de corporatiewoningen. Met 25 procent van alle verkopen in Amsterdam spelen de corporaties een belangrijke rol op de markt van koopwoningen.

Prijzen

De dynamiek op de markt is weer terug, de dreiging van onnodig sterk stijgende prijzen echter ook. Extra aanbod is hard nodig om een nieuwe krapte te voorkomen, zodat kopers ook in de komende jaren kunnen blijven kiezen uit een gevarieerd en ruim aanbod. Nieuwbouw is nodig, maar alleen nieuwbouw zal onvoldoende zijn. Leegstaande en leegkomende kantoorpanden en andere gebouwen zullen versneld geschikt gemaakt moeten worden voor wonen.

 

BRON: Vastgoedactueel