Ga naar inhoud
Home Blog Woningmarkt Amsterdam sterk in de lift

Woningmarkt Amsterdam sterk in de lift

AMSTERDAM (AFN) – De woningmarkt in Amsterdam trekt stevig aan. Het aantal verkopen in de hoofdstad is sterk gestegen, evenals de prijzen. Veel woningen worden boven de vraagprijs verkocht. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van Woon Amsterdam 2014, waarin Makelaarsvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties samenwerken.

In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn 5971 woningen verkocht. Dat is een stijging van 54 procent vergeleken met dezelfde periode van 2013. Naar verwachting worden er dit jaar zo’n 7900 woningen verkocht, een cijfer dat past bij de periode van 2005-2008, kort voor de kredietcrisis.

De prijsstijging dit jaar past ook bij deze piekperiode van voor de crisis. In de eerste drie kwartalen van 2014 is de prijs per vierkante meter met 6,5 procent gestegen. Daarbij is er geen verschil tussen verkopen van eigenaar-bewoners en de verkopen door corporaties. Met 25 procent van alle verkopen in Amsterdam spelen de corporaties een belangrijke rol op de markt van koopwoningen.

Boven vraagprijs
Een toenemend aantal kopers is bereid om meer te betalen dan de vraagprijs. Het aantal verkopen boven de vraagprijs steeg van gemiddeld 13 procent in 2013 naar 21 procent in het derde kwartaal van 2014.

De dynamiek in de markt is daarmee weer terug, maar de dreiging van ,,onnodig sterk stijgende prijzen echter ook”, waarschuwen de organisaties. Alleen het stadsdeel Zuidoost onttrekt zich aan deze algemene trend. Daar is de prijs per vierkante meter gedaald met 3,4 procent.

Extra woningaanbod is in elk geval hard nodig om een nieuwe krapte te voorkomen. ,,Nieuwbouw is nodig, maar alleen nieuwbouw zal onvoldoende zijn. Leegstaande en leegkomende kantoorpanden en andere gebouwen zullen versneld geschikt gemaakt moeten worden voor wonen”, aldus het rapport.

BRON: Telegraaf