Ga naar inhoud
Home Blog Dromen en angsten over je eerste huis

Dromen en angsten over je eerste huis

SNS heeft in maart 2015 onderzoek laten uitvoeren onder ruim 500 starters op de woningmarkt. We vroegen ze hoe hun droomhuis eruitziet en wat ze écht niet willen meemaken bij het kopen van hun eerste huis.

Droomhuis van starters
SNS vroeg starters op de woningmarkt hoe hun ideale huis eruitziet. Ze willen het liefst een vrijstaand huis gebouwd in landelijke stijl. Deze staat in een woonwijk aan de rand van de stad. Vooral twintigers hebben hier de voorkeur voor (42%). Ongeveer een vijfde van de starters woont liever midden in een stad. Een tuin is een must voor maar liefst 75%.

Een moderne inrichting
De meeste ondervraagden kiezen voor een moderne inrichting (39%), zowel mannen als vrouwen. Er zijn wel verschillen in de voorkeuren van mannen en vrouwen. Zo staat een romantische stijl op de tweede plek bij vrouwen (29%) en is dat voor mannen een industriële stijl (15%).

Ongewenste verrassingen
‘Een goed gevoel’ geeft voor bijna de helft van de starters de doorslag bij de aankoop van hun eerste huis. Maar ze varen niet alleen op hun gevoel. Ruim de helft vraagt zijn ouders om advies. Want ze zijn bang om in valkuilen te trappen. De grootste angst: verborgen gebreken (67%). Waar zijn starters nog meer bang voor?

-geluidsoverlast van de buren (47%)
-dat ik een hypotheek afsluit die later niet goed blijkt te passen (40%)
-een gehorig huis (37%)
-dat ik teveel betaal voor m’n huis onder druk van de makelaar (36%)

Eerst rekenen, dan dromen
Patrick Kuijsters, directeur SNS: ‘Ik begrijp goed dat het kopen van een eerste huis spannend is. Want je wil vooral geen fouten maken of voor onverwachte verrassingen komen te staan. Zo is 40% van de starters bang een hypotheek af te sluiten die niet goed past. Helemaal met alle veranderingen in het overheidsbeleid en regelgeving. Het financiële plaatje is misschien wat minder leuk dan de inrichting van je huis, maar als je alles goed regelt, geeft dat wel rust. Eerst rekenen, dan dromen. Dan kun je nu en later lekker wonen.’

Bron: snsbank.nl