Ga naar inhoud
Home Blog Interview: Bijzondere verhalen van een bouwkundig adviseur
Bouwkundig Adviseur

Interview: Bijzondere verhalen van een bouwkundig adviseur

Wanneer je kinderen vraagt wat ze later willen worden, krijg je antwoorden als voetballer, astronaut, brandweerman en vlogger. Wat je niet snel in dit rijtje tegenkomt, is de droom van een baan als bouwkundig adviseur. Maar als we Sebastian Reimann over zijn baan horen vertellen, klinkt dit net zo avontuurlijk. Sebastian: “Het is altijd weer een verrassing wat je bij een bouwkundige keuring aantreft. Bij de ene afspraak moet ik zowat een mondkapje op en handschoenen aan. Bij de volgende afspraak kan ik mijn ogen niet geloven door de rijkdom die ik aantref.”

Werken bij Keuringsdienst voor Wonen

De 49-jarige Sebastian werkt sinds anderhalf jaar bij Keuringsdienst voor Wonen. Van het jonge enthousiaste team zegt hij veel energie te krijgen. “Voordat ik bij Keuringsdienst voor Wonen werkte, dacht ik altijd dat jonge mensen alleen maar geïnteresseerd waren in geld verdienen. Maar dat is hier helemaal niet zo. Als ik een keer ziek ben, belt mijn werkgever mij elke dag. Niet om te vragen wanneer ik weer terugkom, maar om te vragen hoe het gaat en of hij iets voor me kan doen. Dat vind ik erg mooi om te zien.”

De gadgets van een bouwkundig adviseur

Wanneer we hem vragen naar zijn dagelijkse werkzaamheden pakt Sebastian er een grote koffer bij met allerlei gadgets. “Je weet nooit wat je aantreft bij een bouwkundige keuring en je moet overal op voorbereid zijn. Aan de hand van het adres kan ik soms wel afleiden wat voor woning ik kan verwachten, maar het blijft elke keer een verrassing.”

Verschillende apparatuur wordt uit de koffer gehaald, waaronder een vochtmeter, iPad en camera met selfiestick. “Deze camera gebruik ik om op plaatsen te kunnen kijken, waar ik zelf niet bij kan komen. In de dakgoot bijvoorbeeld.” Als hij vluchtig een paar wegwerp schoenhoezen laat zien, kijken we hem vragend aan. “In sommige culturen wordt het niet op prijs gesteld als je binnen je schoenen aanhoudt. Ook daar ben ik op voorbereid met deze hoesjes. Mensen stellen dat enorm op prijs en vragen na afloop vaak of ze de hoesjes mogen houden.”

Bouwkundig Adviseur

De gekste momenten tijdens een bouwkundige keuring

Onovertroffen luxe in het huis van een BN’er

De diversiteit in bouwkeuringen vindt Sebastian het leukst aan zijn werk. Al snel komen er bijzondere verhalen naar boven: “In Amsterdam kwam ik eens in een prachtig huis van een BN’er terecht. Het was verkocht voor een paar miljoen en Keuringsdienst voor Wonen was gevraagd om de keuring te doen. Van de voorkant leek het een normaal grachtenpand, maar er zat een gigantische tuin achter die niet zou misstaan bij een koninklijk paleis.”

Sebastian lacht en vertelt verder: “In de kelder was een kluis zo groot als mijn woonkamer gebouwd, compleet met tralies en stalen deur. Ook stond er een gigantisch bubbelbad en was er een thuisbioscoop in een van de kamers gebouwd. Het grappigste waren de bekerhouders in de bioscoop. Die kon je zo instellen dat ze de hete dranken warm houden en de koude dranken verkoelen. Niet normaal, erg luxe allemaal.”

Vuilnisbelt als huis

Verder in ons gesprek leren we dat het tegenovergestelde ook voorkomt. “Een andere keer ben ik een woning binnengelopen waarvan het een wonder was dat het van de rot nog niet uit elkaar was gevallen. De koelkast en muren zaten helemaal onder de schimmel en de vloer was opengebroken.” Onder de vloer trof hij een complete vuilnisbelt aan. “Ik denk dat de bewoner nooit een vuilnisbak aan de straat heeft gezet, maar alles onder zijn vloer heeft geschoven. Echt bizar.”

Gevangen tijdens een keuring

Tijdens weer een andere keuring kwam Sebastian samen met de verkoper vast te zitten in een betonnen kelder. “De deur was in het slot gevallen en kon alleen van de buitenkant opengemaakt worden. Het licht was kapot en mijn telefoon had natuurlijk ook geen bereik binnen.” Pas na een half uur wist de verkoper de deur op magische wijze weer open te wrikken, terwijl Sebastian hem van licht voorzag met het lampje op zijn telefoon. “Net op tijd, want mijn batterij was bijna leeg. In zo’n half uurtje leer je iemand wel kennen hoor!”

Keuringsdienst met passie

In ons gesprek hebben we geleerd dat Sebastian een echte specialist is en veel passie voor zijn werk heeft. Hij kan zijn werk maar moeilijk thuis laten. Bij vrienden en familie heeft hij dan ook altijd wel wat op te merken aan de staat van de woning. Hij verzekert ons ervan dat dezelfde passie ook bij zijn collega’s aanwezig is.

Ben je zelf op zoek naar bouwkundig onderzoek, een keuring of onderhoudsplan voor je woning? Neem dan contact op of kijk rustig eens rond op de website van Keuringsdienst voor Wonen voor de mogelijkheden.