Ga naar inhoud
Home Blog Maximale hypotheek voor tweeverdieners mag omhoog

Maximale hypotheek voor tweeverdieners mag omhoog

Tweeverdieners zouden volgend jaar een hogere hypotheek mogen afsluiten dan dit jaar. Maar het maximale hypotheekbedrag voor inkomens van onder de 40.000 euro zou juist iets omlaag moeten.

Dat staat in het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat maandag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Het Nibud berekent ieder jaar per inkomensgroep welk hypotheekbedrag huishoudens maximaal kunnen lenen, zonder dat ze daardoor in financiële problemen zouden raken.

Over de hele linie zijn er geen grote veranderingen voor volgend jaar, stelt het instituut. Huishoudens hebben in 2016 in hun budget nagenoeg evenveel ruimte voor hypotheeklasten als dit jaar. Daarom hoeven de hypotheeknormen voor volgend jaar niet drastisch gewijzigd te worden.

Als het Nibud uitgaat van een gemiddelde loonstijging van 1,4 procent, dan blijkt dat huishoudens “over het algemeen iets meer of net zo veel hypotheek kunnen krijgen, en de lagere inkomens net iets minder”.

Toeslagen
Mensen met een inkomen onder de 40.000 euro krijgen volgend jaar minder hoge toeslagen en dit zorgt ervoor dat ze minder overhouden om aan hypotheeklasten te besteden. Met name de groep tussen de 30.000 en 35.000 euro krijgt volgend jaar flink minder zorgtoeslag.

Zo kon een eenverdiener met een bruto inkomen van 30.000 euro dit jaar nog maximaal 137.786 euro lenen tegen 2,75 procent rente en een rentevaste periode van tenminste tien jaar. Volgend jaar geldt bij hetzelfde rentetarief een maximumbedrag van 127.296 euro. Daardoor kan de eenverdiener 8 procent minder kan lenen dan in 2015.

Bij een rente van 2,25 procent die tien jaar vaststaat, is het verschil iets kleiner. In dat geval kan de eenverdiener 6 procent minder lenen.

Eenverdieners met een inkomen van 25.000, 35.000 of 40.000 euro kunnen in beide scenario’s ook minder lenen dan in 2015. Maar voor deze groepen zijn de effecten met percentages van tussen de 1 en 5 procent minder groot.

BRON: NU.nl