Ga naar inhoud
Home Blog Nieuwe cijfers Kadaster bevestigen herstel woningmarkt

Nieuwe cijfers Kadaster bevestigen herstel woningmarkt

Het aantal verkochte woningen zit duidelijk in de lift. Volgens het Kadaster zijn er vorig jaar 40% meer huizen verkocht dan een jaar eerder. De stijging zet zich door bij alle woningtypen. Bij vrijstaande woningen is de groei het sterkst.

December topmaand

Dat blijkt uit de jongste cijfers die het Kadaster maandag heeft bekendgemaakt. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris.

Het laatste kwartaal van 2014 zijn er relatief veel huizen verkocht, met december als topmaand. Alleen al in december was er een piek van ruim 25.000 verkooptransacties. Traditiegetrouw worden er in de maand december veel akten bij het Kadaster aangeboden.

NVM-cijfers

De cijfers van het Kadaster bevestigen de opgaande trend die de NVM vorige week ook al signaleerde. De makelaarsvereniging telde in het vierde kwartaal bijna 35.000 huizenverkopen, veel meer dan verwacht.

Ook de prijzen, die eerder nog pas op de plaats maakten, gingen volgens de NVM weer omhoog. Een gemiddelde woning kostte aan het einde van het jaar €215.000, een stijging van 3,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Hypotheekrente

De positieve trend hangt volgens marktdeskundigen samen met de aantrekkende economie, de lage hypotheekrente en de verruiming van de schenkingsregels vorig jaar.

Het Kadaster registreerde in december 25.265 verkochte woningen, dat is ruim 63% meer dan een precies een jaar geleden. Over heel 2014 werden er in totaal 153.511 woningen verkocht. Alleen al de laatste drie maanden steeg het aantal verkopen met 43% tot ruim 51.000 woningen.

Het aantal executieveilingen stijgt. In december vonden er 356 gedwongen veilingen plaats, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.