Ga naar inhoud
Home Blog Steeds meer huizenkopers slaan de bouwkundige keuring over
Steeds meer huizenkopers slaan de bouwkundige keuring over

Steeds meer huizenkopers slaan de bouwkundige keuring over

Huizenkopers zien steeds vaker af van een bouwtechnische keuring. Waarom doen ze dat? En is het eigenlijk wel verstandig om af te zien van de bouwtechnische keuring?

Waarom kopers een bouwkundige keuring overslaan

Kopers van woningen zien vaak af van de bouwkundige keuring door haast, als gevolg van de oververhitte woningmarkt. Als voor een woning veel belangstelling is, slaan potentiële kopers allerlei stappen over, omdat ze bang zijn dat de woning anders aan hun neus voorbij gaat.

Is het wel verstandig om af te zien van een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een controle van een woning door een bouwkundig expert. De expert controleert op tientallen punten en wijst je op zowel zichtbare als verborgen verbreken. Door af te zien van een bouwkundige keuring, loop je als huizenkoper het risico dat je na aankoop met verborgen gebreken en kostbare reparaties te maken krijgt.

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Een bouwkundige keuring is een uitgebreide visuele inspectie van de woning. De specialist checkt bouwkundige onderdelen en stelt vast in welke conditie ze verkeren. Tijdens de bouwkundige keuring bekijkt de expert onder andere de staat van de volgende onderdelen: de kruipruimte, de dak- en draagconstructie, vloeren, buitengevels, kozijnen, ramen en deuren, plafonds, wanden, de keuken, badkamer- en toiletruimtes en technische onderdelen, zoals de elektra-, water-, gas,- cv-, en vergelijkbare installaties. Na afloop krijg je een uitgebreid rapport met alle bevindingen.

Het belang van een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring kan je veel voordelen opleveren. Je voorkomt bijvoorbeeld vervelende discussies achteraf, over gebreken in het huis en wie de reparatiekosten daarvoor gaat betalen. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke voordelen van een bouwkundige keuring:

  • Je staat sterker in de onderhandelingen over de vraagprijs. Als je precies weet hoe de bouwkundige staat van de woning is, weet je ook welke verbeteringen nodig zijn. Hiermee kun je de prijs van de woning naar beneden laten bijstellen.
  • De uitkomst van de bouwkundige keuring kan reden zijn om van de koop af te zien. Stel dat uit de keuring ernstige gebreken blijken, dan wil je waarschijnlijk van de koop afzien. Het rapport van de keuring stelt je in staat om het voorlopige koopcontract te ontbinden.

Redenen genoeg dus om een bouwkundige keuring aan te vragen. Keuringsdienst voor Wonen helpt je er graag mee!

Regel je bouwkundige keuring bij Keuringsdienst voor Wonen

Keuringsdienst voor Wonen heeft ervaren specialisten in dienst die je graag helpen om de staat van de woning die je wil kopen gedetailleerd in kaart te brengen. Na de keuring ontvang je een duidelijk en overzichtelijk rapport van ons. Je weet precies waar je aan toe bent. Vraag direct een bouwkundige keuring aan of neem contact op!