Ga naar inhoud
Home Blog Banken lanceren site over hypotheken voor zzp’ers

Banken lanceren site over hypotheken voor zzp’ers

Banken hebben samen een website gelanceerd met informatie over hypotheken voor zelfstandigen en flexwerkers.
Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

De webpagina flexibelwerkenenwonen.nl moet zzp’ers en mensen met een flexibel arbeidscontract meer inzicht geven in wanneer zij een hypotheek kunnen krijgen.

Ze kunnen op de site ook hun ervaringen delen, zodat banken daar hun beleid eventueel op kunnen aanpassen.

Met de overzichten op de pagina kunnen zzp’ers en flexwerkers zich beter voorbereiden op een hypotheekgesprek met een bank.

Antwoord

“Steeds meer hypotheekaanvragen komen van consumenten met een flexibel arbeidscontract en inkomen. De vraag aan de banken verandert en daar willen wij als sector een antwoord op kunnen bieden”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

De vereniging benadrukt dat banken zich aan regels moeten houden om op een verantwoorde manier hypotheken te verstrekken. Maar de regels “bieden voldoende ruimte voor maatwerk, ook voor zzp’ers en flexwerkers”.

“Hoewel een hypotheek niet voor iedereen in deze doelgroep beschikbaar zal zijn, kan er meer dan veel mensen denken”, meent Buijink.

Afwijken

Een bank kan bijvoorbeeld afwijken van de regel dat een bestendig inkomen wordt bepaald op basis van het inkomen van de afgelopen drie jaar.

Dat kan als er op een andere manier voldoende zekerheid bestaat. Zo kan de bank minder ver terug kijken en ook een prognose over het toekomstige inkomen laten meewegen.

Een hypotheekaanvrager kan zo’n prognose onderbouwen met informatie over zijn financiële situatie, zijn opleiding, werkhistorie en mogelijkheden.

BRON: nu.nl