Ga naar inhoud
Home Blog Bezoek huizendag past in beeld woningmarkt

Bezoek huizendag past in beeld woningmarkt

Het aantal bezoeken op de Open Huizen Dag is gelijk gebleven in vergelijking met oktober vorig jaar. Volgens econoom Marten van Garderen (ING Economisch Bureau) past dat in het beeld van de huizenmarkt.

Zaterdag legden huizenzoekers 150.000 bezoeken af tijdens de Open Huizen Dag. “Dat de interesse vergelijkbaar is met oktober vorig jaar is wel logisch. Het beeld is dat de positieve trend zal doorzetten voor de huizenmarkt, maar wel in een gematigd tempo”, zegt Van Garderen.

“Het is voorlopig nog geen hosanna-verhaal, en interesse in een woning betekent nog niet dat er ook een verkoop plaatsvindt. Toch is de ontwikkeling positief, en zeker omdat een betere huizenmarkt ook meer verkoop voor bouwmarkten betekent. En voor makelaars en notarissen.”

Vorig jaar verraste de huizenmarkt nog met een stijging van 40% in het aantal huizenverkopen. Maar dat tempo is niet vol te houden, zegt Van Garderen. “Bovendien was 2013 een ronduit slecht jaar. Dan lijkt de stijging al snel flink.”

Voor dit jaar verwacht ING circa 165.000 transacties, een stijging van zo’n 7% in vergelijking met vorig jaar. De huizenprijzen zullen volgens de bank met 1,5% stijgen. “De economie groeit een klein beetje, het vertrouwen onder huizenkopers neemt toe. Daarom zal de huizenmarkt beetje bij beetje verbeteren. Maar er zijn ook tegenkrachten, zo wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt en kunnen huizenkopers steeds minder lenen.”

Ook het gevoel van de NVM dat de huizenkijkdag steeds meer een ‘start’ is in de huizenverkoop in plaats van een ‘laatste redmiddel’, klinkt Van Garderen wel plausibel in de oren. „Het aantal huizen dat maar ellenlang te koop staat, neemt af. Dat hoort ook bij het herstel. Ik denk dat huizen nu eerder vanuit een positieve motivatie – ‘de markt wordt beter, ik ga het weer proberen’ – worden aangeboden dan vanuit een negatieve motivatie (‘misschien dat dit nog soelaas biedt voor de verkoop’).”

BRON: Telegraaf.nl