Ga naar inhoud
Home Blog Bouwkundig rapport voor of na bieden: wat is slimmer?
Bouwkundig rapport voor of na bieden: wat is slimmer?

Bouwkundig rapport voor of na bieden: wat is slimmer?

Gaat u een huis kopen, dan weet u met een bouwkundig rapport precies waar u aan toe bent. Ook staat u sterker tijdens de onderhandelingen. Maar wat is het beste moment om een bouwkundige keuring uit te laten voeren? Voor of nadat u een bod uitbrengt? Het antwoord is heel simpel: een bouwkundige keuring aanvragen kan altijd. Toch raden onze experts aan om het bouwkundig rapport op een tactisch moment in te zetten. In deze blog leggen we uit hoe het zit.

Bouwkundige keuring in een notendop

Bij een bouwkundige keuring voert de bouwkundig ingenieur een visuele inspectie uit van uw woning. Hij of zij kijkt naar de belangrijkste bouwkundige onderdelen en brengt de staat van uw woning zeer gedetailleerd in kaart. Alle bevindingen met bijbehorende foto’s worden vastgelegd in het bouwkundig rapport dat u na afloop ontvangt. Ook krijgt u een kostenindicatie van achterstallig onderhoud en van het onderhoud voor de komende vijf jaar.

 

Wanneer zet ik het bouwkundig rapport in?

Met het bouwkundig rapport weet u hoe het gesteld is met de woning, waar verbeteringen nodig zijn en welke kosten u in de toekomst mag verwachten. Daarmee kunt u de prijs van het pand naar beneden krijgen. Zo’n rapport is dus van grote waarde. Maar wat is slimmer: het bouwkundig rapport voor of na bieden inzetten? Het is de kunst om het juiste moment te vinden. Wij vertellen hoe u dat doet.

Voor het bieden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij raden aan om een bouwkundige keuring voor het bieden aan te vragen. Op basis van de bevindingen kunt u dan uw bod bepalen. Zo heeft u een goede onderbouwing. Zijn er veel verborgen gebreken geconstateerd tijdens de inspectie? Dan kunt u een lager bod uitbrengen en helder beargumenteren waarom u deze keuze maakt.

We moeten hierbij wel zeggen dat het niet altijd gunstig is om de keuring aan te vragen voordat u gaat bieden. Door krapte op de woningmarkt gaan koopwoningen tegenwoordig snel aan uw neus voorbij. Tijd voor een tweede bezichtigingsronde is er vaak niet, dus ook niet voor een bouwkundige keuring. Snel een bod uitbrengen is soms toch echt het beste als u uw droomhuis wilt bemachtigen.

Tijdens de onderhandelingen

Als er weinig tijd is, kunt u eerst een bod uitbrengen en daarna een bouwkundige keuring aanvragen. De inspectie vindt dan plaats tijdens de onderhandelingen. Laat u niet afschrikken door het voorlopige koopcontract. Deze kunt u gerust tekenen terwijl u wacht op het rapport. Binnen drie dagen kunt u nog afzien van het voorlopige koopcontract.

Na het bieden

Er is nog een tweede optie als u weinig tijd heeft: het bouwkundig rapport laten opnemen als ontbindende voorwaarde in het (voorlopig) koopcontract. U brengt een bod uit met als voorwaarde dat er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd. Dit noemen we ook wel ‘bieden onder voorbehoud bouwkundige keuring’. Als daarna blijkt dat de verkopende partij verborgen gebreken heeft verzwegen, of hier simpelweg niets van af wist, dan mag u het (voorlopig) koopcontract laten ontbinden.

Binnen 3 dagen een afspraak

In principe is het altijd goed om een bouwkundige keuring aan te vragen als u woning gaat kopen, ongeacht het moment. Zo bent u op hoogte van verborgen gebreken en de bijbehorende kosten. Dat scheelt verrassingen achteraf. Bij Keuringsdienst voor Wonen begrijpen we dat er soms snel gehandeld moet worden. Daarom is het mogelijk om binnen 3 werkdagen een afspraak te maken. Het rapport ontvangt u binnen 2 werkdagen na de inspectie. Moet u er als de kippen bij zijn? Ook voor een spoedaanvraag draaien we ons hand niet om. Binnen 24 uur heeft u het rapport in uw bezit.

Online een afspraak maken kan heel gemakkelijk door het contactformulier in te vullen. Ook bij vragen mag u gerust contact met ons opnemen of bellen naar 085 – 016 04 40.

gemiddelde-beoordeling