Ga naar inhoud
Home Blog Dakpannen reinigen: hoe onderhoud je je dak?

Dakpannen reinigen: hoe onderhoud je je dak?

Naast dat een vies dak geen gezicht is, kan het uiteindelijk voor lekkage zorgen. Bomen die om het huis staan, vogelpoep, mos en algen. Allemaal boosdoeners voor de kwaliteit van uw dakpannen. Goed onderhoud is daarom erg belangrijk. Dat kan op verschillende manieren. In deze blog leggen we u uit welke soorten reiniging er bestaat en hoe u verder uw dak kunt onderhouden.

Vooral dakpannen en leien zijn gevoelig voor vuil. Als het vuil maar lang genoeg blijft zitten, worden de dakpannen poreus. Vocht als regenwater trekt in de dakpannen of leien en kan bij lage temperatuur gaan barsten. Een nieuw dak, een hoop kosten en veel werk zijn het gevolg. Dat wilt u natuurlijk zien te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat u goed uw eigen dak onderhoud. Of misschien bent u wel uw huis aan het verkopen. Het zal de verkoop niet ten goede komen. Van mos en alg krijgt uw dak een verwaarloosde uitstraling. Dakreiniging zal het uiterlijk van uw huis zienderogen doen verbeteren. Uw dak lijkt weer als nieuw.

Vuil verwijderen

Het beste is natuurlijk om uw dak preventief te onderhouden. Hiermee voorkomt u dat het weer, vogelpoep of mos en alg uw dak aantasten. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen door uw dakpannen zo nu en dan te reinigen. Let u wel op uw veiligheid. Het dak reinigt u met een hogedrukspuit. Zorg ervoor dat de druk niet te hoog staat, om schade aan de dakpannen of leien te voorkomen. Is het hele dak schoon van vuil, spoel het dan na met schoon water. Begint u in de nok en werk dan zorgvuldig naar beneden. Begint u onderaan, dan heeft u alsnog kans dat er vuil achterblijft.

Let op: zijn uw dakpannen wel geschikt om te reinigen met een hogedrukspuit? Vraag dit na bij een vakman of de leverancier. Dakpannen met asbest mogen vanwege verspreiding van de asbestdeeltjes niet gereinigd worden met een hogedrukspuit. U dient rekening te houden dat een asbestdak voor 2024 gesaneerd dient te worden.

Mos

Met name mosgroei komt vooral voor op en rond de nok en aan de zijkanten van het dak. Een mos mag niet verward worden met schimmels. Het zijn planten die goed gedijen op winderige plekken en bij koude. Mos en alg groeien juist op die plekken omdat er een hogere dampdruk staat in de woning. Dakpannen en leien zijn minder goed bestand tegen de vochtige lucht die ontstaat bij afkoeling van de dampdruk.

Reinigen mos

Mosgroei geeft een armoedig uiterlijk aan uw woning. U gaat mos te lijf door eerst het dak grondig te reinigen. Dit kunt u ook met de hogedrukspuit doen of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Als u dak weer goed schoon is, kunt het laten bewerken met een moswerend product. Dit is een precisie klus. Als u dit niet goed doet, zien schimmels en mossen toch de kans om zich hechten aan uw dakpannen. Brengt u het product ruim op voor een optimaal resultaat. U kunt het product aanbrengen met een borstel, verstuiver of een roller.

Neem voor meer informatie contact op met Keuringsdienst voor Wonen.