Ga naar inhoud
Home Blog De invloed van het energielabel op de waarde van je huis
De invloed van het energielabel op de waarde van je huis

De invloed van het energielabel op de waarde van je huis

Door zorgen over het milieu en stijgende energieprijzen gaan steeds meer huiseigenaren over tot het verduurzamen hun woning. Hierdoor krijgen steeds meer woningen een hoger energielabel. Hoe beïnvloedt dat de waarde van een woning?

Hoger energielabel is geld waard

Onlangs onderzocht databureau Brainbay in samenwerking met makelaarsvereniging NVM wat het effect is van verduurzaming op de waarde van woningen. Een korte samenvatting van de niet echt verrassende conclusie: hoe duurzamer de woning, hoe hoger de woningwaarde. Het effect geldt niet alleen voor woningen met een hoog duurzaamheidslabel, maar ook bijvoorbeeld een stap van oranje naar rood leidt al tot een hogere woningwaarde.

Om welke bedragen gaat het?

Door de hoge gemiddelde waarde van woningen, gaat het al snel om grote bedragen. Zo levert de stap van G naar C veel winst op: met label C brengt een woning gemiddeld 7,9 procent meer op dan een vergelijkbare woning met label G.

De huidige gemiddelde woningprijs is ruim boven de vier ton, dus het gaat al snel om 32.000 tot 35.000 euro. Heeft je woning een A-label, dan gaat het zelfs om 13,3 procent meer dan een vergelijkbare woning met een G-label.

Het effect is nog sterker bij oudere, vrijstaande woningen. In dit type huizen kost het veel meer geld en moeite om energiebesparende maatregelen te realiseren. Vandaar dat een ouder vrijstaand huis duurzamer maken een grotere waardestijging tot gevolg heeft dan in een vrij nieuwe tussenwoning.

Andere effecten van een hoger energielabel

Een hoger energielabel heeft nog veel meer effecten, naast een hogere waarde van de woning. Het kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op de hypotheek. Een aantal hypotheekverstrekkers geeft namelijk rentekorting als je woning een hoogwaardig energielabel heeft. En dat heeft weer een gunstig effect op de maandlasten.

Een ander effect is zichtbaar in regio’s waar de huizenmarkt minder krap is. Hebben woningzoekenden meer keuze, dan kiezen ze eerder voor een huis met een goed energielabel. In gebieden waar de krapte groot is, speelt dit effect minder omdat daar nu eenmaal minder te kiezen valt.

Regelgeving rond energielabels strenger

Sinds 1 januari 2022 zijn de regels rond energielabels voor woningen strenger geworden. Verkopende partijen mochten vanaf dat moment alleen nog maar woningen op Funda plaatsen die een voorlopig, dan wel definitief, energielabel hebben.

Heeft de verkopende partij een woning zonder energielabel in de verkoop staan? Dan staan daar hoge boetes tegenover. Voor natuurlijk personen is de boete maar liefst 435 euro per woning zonder energielabel. Is de verkopende partij een bedrijf? Dan ligt de boete op 870 euro per woning.

Regel een energielabel voor jouw huis bij Keuringsdienst voor Wonen

Wil je meer weten over verduurzaming van je woning of over het energielabel? Neem contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@keuringsdienstvoorwonen.nl of bel naar 085 – 016 04 40.