Ga naar inhoud
Home Blog Een NEN 2580 meting: hoe werkt dat?
Een NEN 2580 meting: hoe werkt dat?

Een NEN 2580 meting: hoe werkt dat?

Een van de belangrijkste redenen om een NEN 2580 te laten uitvoeren is het exact bepalen van de gebruiksoppervlakte en inhoud van een woning of bedrijfspand. Dat biedt meer zekerheid en transparantie voor uzelf, medehuurders en/of potentiële kopers. Na de inspectie worden alle gegevens uitgewerkt in een NEN 2580 meetrapport. Maar hoe gaat zo’n inspectie in zijn werk? En wat staat er in het meetrapport? U leest het in dit artikel.

NEN 2580 meting in het kort

NEN 2580 is de norm waarin richtlijnen zijn opgesteld voor het opmeten van de inhoud en gebruiksoppervlakte van woningen en gebouwen. Op die manier kan er geen discussie over ontstaan. Door een NEN 2580 meting te laten uitvoeren zorgt u dat de ruimte nauwkeurig wordt opgemeten volgens deze normering. Het resultaat krijgt u in de vorm van een NEN 2580 meetrapport.

NEN 2580 meting laten uitvoeren

Het is belangrijk dat u de meting laat uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf zoals Keuringsdienst voor Wonen. Daar wordt u geholpen door een specialist die kennis heeft van zaken en werkt volgens de gestelde regels en richtlijnen. Voor een NEN 2580 meting is het noodzakelijk om een afspraak in te plannen. Op de afgesproken dag zal er op locatie een nauwkeurige meting plaatsvinden volgens de normering, om de exacte inhoud en oppervlakte te bepalen.

De werkzaamheden

Om te beginnen wordt er een plattegrond geschetst van het object. Daarna zal de specialist het object inmeten. Dit gebeurt aan de hand van een scanner die laserpunten uitstraalt. De gegevens van de scan worden verwerkt in de plattegrond en het meetrapport. Deze meetmethode is erg nauwkeurig en daardoor zeer betrouwbaar. Woningen en bedrijfspanden kunnen zo snel en secuur worden opgemeten.
Er zal onderscheid gemaakt worden tussen bepaalde ruimtes door de vierkante meters te verdelen in categorieën. Denk aan de gebruiksoppervlakte voor wonen, van overige inpandige ruimte, van gebouw gebonden buitenruimte en de buitenruimte.
Is uw pand opgesplitst in meerdere ruimtes met verschillende huurders? Dan is het mogelijk om de verdeling in vierkante meters per ruimte te ontvangen. Tijdens de inspectie zal de specialist opmeten welke ruimte er bij welke huurder hoort. Eventuele algemene ruimtes zullen worden verdeeld over de verschillende huurders. Op die manier heeft u inzichtelijk wat het totaal aantal vierkante meters per huurder is.

Het resultaat

Nadat de meting heeft plaatsgevonden worden de gegevens op kantoor uitgewerkt in een professioneel en geldig NEN 2580 meetrapport. Het rapport bestaat uit de volgende onderdelen:

  • NEN 2580 meetcertificaat
  • Uitleg over de uitgevoerde werkzaamheden
  • Visualisatie van de verschillende bouwlagen
  • Meetstaat met ruimte- en verdeelstaat
  • Definities van de gebruikte vaktermen zoals BVO, GBO, VVO en meer.

NEN 2580 meting aanvragen

Heeft u een meetrapport nodig waarin de exacte inhoud en gebruiksoppervlakte van uw woning of pand is opgenomen? Bij Keuringsdienst voor Wonen vraagt u heel gemakkelijk een NEN 2580 meting aan. Onze gecertificeerde specialisten doen metingen voor bestaande bouw, nieuwbouw en BOG-objecten. Binnen 24 uur na de opname ontvangt u een professioneel meetrapport met daarin alles wat u moet weten over de oppervlakte en inhoud van de opgemeten ruimtes. Wilt u een NEN-meting aanvragen of heeft u behoefte aan meer informatie? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan of neem gerust contact met ons op.