Ga naar inhoud
Home Blog Energielabel 2021: dit moet u weten
Energielabel 2021 dit moet u weten

Energielabel 2021: dit moet u weten

De term ‘energielabel’ komt u vast bekend voor. Maar wist u al dat er sinds 1 januari 2021 een nieuw energielabel van kracht is? Daarmee zijn er een aantal dingen veranderd. Interessant om te weten als u uw woning of pand gaat verkopen of verhuren. In deze blog praten we u bij over alle belangrijke zaken rondom het nieuwe energielabel.

Hoe zag het oude energielabel eruit?

Het energielabel dat vóór 2021 van kracht was, had zeven klassen die liepen van A t/m G. Een woning of gebouw met energielabel A is heel energiezuinig. Bijvoorbeeld door goede isolatie, dubbel glas, zonnepanelen en energiezuinige verwarming. Dat is een stuk beter voor het milieu, maar het scheelt jaarlijks ook veel energiekosten. Woningen met energielabel G zijn helemaal niet energiezuinig. Daar valt nog een hoop winst te behalen.

Dit is er veranderd

De energieklassen blijven hetzelfde. De bepalingsmethode voor het energielabel is wel veranderd per 1 januari 2021. Voorheen was dit de NEN 7120 en nu werkt men met de NTA 8800 methode. De labelletter op het energielabel bepaalt men voortaan op basis van de hoeveelheid fossiele energie die u gebruikt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. De energiezuinigheid van een woning of pand wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (kWh/m²).

De manier waarop een energielabel wordt toegekend is ook veranderd. Vóór 2021 vulde u een online vragenlijst in en gaf u informatie af over uw woningtype, isolatie en eventuele zonnepanelen. Hiervoor waren bewijsstukken nodig zoals facturen, een taxatierapport en foto’s van de verbouwing. Op basis daarvan werd een energielabel bepaald.

Nu is dat een stukje ingewikkelder. Per 1 januari 2021 mag alleen een vakbekwaam adviseur een energielabel opstellen. Deze adviseur is in het bezit van de vereiste diploma’s en werkt voor een gecertificeerd bedrijf zoals Keuringsdienst voor Wonen. Tijdens een inspectie van 1 à 2 uur neemt hij of zij de kenmerken van uw woning of pand op. Bijvoorbeeld hoeveel energie er nodig is voor verwarming, ventilatie en koeling. De energieadviseur kijkt ook naar de aanwezigheid van isolatie en zonnepanelen. Tot slot wordt het label geregistreerd in de landelijke registratiedatabase EP-online. U kunt zich voorstellen dat een bezoek op locatie gepaard gaat met hogere kosten. Voorheen was de prijs voor een nieuw energielabel ongeveer € 7,50. Nu gaat een aanvraag u € 190 kosten.

Definitief energielabel verplicht bij verkoop en verhuur

Gaat u uw woning verkopen of verhuren? Dan is het verplicht om het energielabel definitief te maken. Zo mag u de woning pas aanmelden op Funda als er een geldig energielabel aanwezig is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op de naleving van de energielabelplicht. Zorg er dus voor dat u een energielabel voor woningen op tijd regelt. Wanneer het label ontbreekt, legt de inspectie een boete op van € 170 (voor natuurlijke personen) of € 340 (voor rechtspersonen).

Label is heel waardevol

Het energielabel dat uw woning of pand krijgt zal steeds belangrijker worden. Zo is een woning met een hoog energielabel meer waard dan een woning met een laag label. Ook de verkoop gaat een stuk gemakkelijker. Een energiezuinige woning is goed geïsoleerd, heeft dubbel glas, is voorzien van energiezuinige verwarming en heeft vaak ook nog zonnepanelen. Dat leidt tot een lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en meer wooncomfort. Potentiële kopers of huurders vinden dit heel aantrekkelijk.

Ook op financieel vlak is er voordeel te behalen. Zo biedt ABN AMRO 0,15% korting op uw hypotheekrente als u een woning koopt met een geldig geregistreerd energielabel A of hoger. ABN AMRO vindt het belangrijk dat onze samenleving steeds duurzamer wordt. Daarom bieden ze duurzame oplossingen aan zoals de duurzaamheidskorting.

Geen advies voor energiebesparing

Hoewel het energielabel een indicatie geeft hoe zuinig uw woning is, ontvangt u geen rapport waarin staat hoe u uw woning energiezuiniger en comfortabeler kunt maken. Het energielabel zet u alleen aan tot nadenken. Het goede nieuws is dat u gemakkelijk zelf een energiecheck kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van uw energieleverancier. Daar staan vaak tips om gemakkelijk energie te besparen. Een kleine verandering zorgt er al voor dat u van energielevel C naar B gaat.

Daarnaast biedt de gemeente Amsterdam gratis energieadvies aan voor VvE’s. Een deskundige adviseur kijkt wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen en onderzoekt wat er mogelijk is qua zonnepanelen.

Energielabel aanvragen bij Keuringsdienst voor Wonen

Wilt u een energielabel aanvragen? Dat gaat bij Keuringsdienst voor Wonen heel gemakkelijk en snel. Eén van onze gediplomeerde energieadviseurs komt bij u op locatie en stelt het label op na een grondige inspectie. Zelfs een spoedaanvraag is mogelijk. Vraag alvast een vrijblijvende offerte aan of neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft.