Ga naar inhoud
Home Blog Gaan de buren verbouwen? Laat een nulmeting uitvoeren!
Gaan de buren verbouwen? Laat een nulmeting uitvoeren!

Gaan de buren verbouwen? Laat een nulmeting uitvoeren!

U gaat er niet van uit, maar door een verbouwing bij de buren kan er schade ontstaan aan uw woning. Denk aan scheuren in de muur, verzakkingen in de grond of lekkages. In dat geval bent u heel blij met een nulmeting verbouwing rapport dat u vooraf heeft laten maken. Hiermee voorkomt u welles-nietes discussies met de buren. Ook de herstelkosten blijven beperkt. Maar wat is een nulmeting precies en wat kunt u doen bij schade? We leggen het haarfijn uit.

Wat kan er misgaan?

Er zijn verschillende gradaties en methodes om een huis te verbouwen. Gaat het om kleine werkzaamheden bij de buren binnenshuis? Dan zult u daar, behalve eventuele geluidsoverlast, niet veel van merken. Wanneer zij een aannemer inschakelen, is het goed om op uw hoede te zijn. De kans dat er schade ontstaat aan uw woning is in dat geval veel groter. Bij een verbouwing kunnen er scheuren of verzakkingen ontstaan. Ook zware transportwagens die materiaal leveren kunnen schade aanrichten.

Nulmeting verbouwing buren geeft zekerheid

Natuurlijk bestaat er altijd een kans dat bouwwerkzaamheden rondom uw woning schade veroorzaken. Door vooraf een nulmeting te doen heeft u veel meer zekerheid.

Tijdens een nulmeting brengt de inspecteur de huidige staat van uw woning in kaart. Hij of zij maakt foto’s en voert metingen uit. Zowel de binnen- als buitenkant van de woning wordt nauwkeurig bekeken en gedocumenteerd. Met de rapportage in handen toont u snel aan welke schade is veroorzaakt door de verbouwing en welke gebreken al aanwezig waren.

Het grote voordeel van een nulmeting is dat u sterker in uw schoenen staat als de buren onder hun verantwoordelijkheid uit proberen te komen. U heeft namelijk duidelijk bewijs. Hiermee kunt u de schade verhalen op de aannemer.

Schade door verbouwing. En nu?

Als het misgaat bij de verbouwing van de buren en u merkt op dat er schade is ontstaan aan uw woning, blijf dan vooral rustig. Het is fijn om te weten dat u het rapport van de nulmeting verbouwing buren in handen heeft. Bovendien heeft boos worden vaak niet het gewenste effect. Er zijn drie dingen die u in dat geval kunt doen. Begin met het eerste:

  1. Ga in gesprek met uw buren.

Om een goed beeld te krijgen van het probleem is het slim om de buren te vragen om langs te komen. Zo kunnen ze de schade met eigen ogen zien. Pak het nulmeting rapport erbij en leg uit dat de schade er nog niet was voordat zij gingen verbouwen. Probeer niet alleen te verwijten, maar overleg hoe jullie het probleem samen gaan oplossen. Stel de buren gerust door te vertellen dat hun aannemer waarschijnlijk een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

  1. Stel de aannemer aansprakelijk.

Het komt weleens voor dat buren niet willen meewerken. In dat geval moet u de aannemer aansprakelijk stellen. In een aangetekende brief schrijft u wat de schade is en dat de kosten op hem verhaald zullen worden. Meestal keert de verzekeraar de herstelkosten snel aan uw uit.

Kunt u niet achterhalen wie de aannemer van de buren is? Vraag dan of zij de brief doorsturen.

  1. Schakel een bouwkundig expert in.

In het ergste geval werken de buren en aannemer niet mee. Of de verzekering wijst uw claim af. Dan is er nog een laatste redmiddel: een schaderapport laten opstellen door een bouwkundig expert. Hij of zij legt vast welke schade is ontstaan door de werkzaamheden van de aannemer. Meestal is dit bewijs sterk genoeg en is de aannemer verplicht om de totale herstelkosten te vergoeden. De kosten voor het schaderapport zijn voor uw rekening. Ga dus eerst na of het de investering waard is.

Binnen 3 dagen een afspraak

Gaan uw buren binnenkort verbouwen en bent u bang voor schade aan uw woning? Laat dan vooraf een nulmeting uitvoeren. Ook bij kleine verbouwingen. Wanneer het onverwachts misgaat, heeft u bewijs in handen om de herstelkosten terug te krijgen. De prijs van een nulmeting verbouwing bij Keuringsdienst voor Wonen is relatief laag. Simpelweg omdat we ook u zekerheid willen bieden. Die zekerheid heeft u al binnen een paar dagen.

Maak binnen 3 dagen gemakkelijk online een afspraak door het contactformulier in te vullen. Het rapport ontvangt u binnen 2 werkdagen na de inspectie. Bij vragen mag u gerust contact met ons opnemen of bellen naar 085 – 016 04 40.